Ο Ρόμαν Χέρτσογκ, ο πρώτος αρχηγός του κράτους που εξελέγη από τους αντιπροσώπους της επανενωμένης Γερμανίας, πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ανακοίνωσε η γερμανική προεδρία.

Νομικός γεννημένος στη Βαυαρία, είχε προεδρεύσει του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου πριν γίνει, από το 1994 έως το 1999, αρχηγός του κράτους.

Προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις με την ομιλία του υπέρ των μεταρρυθμίσεων, τον Απρίλιο του 1997, όταν και κάλεσε τη Γερμανία «να κουνηθεί».

«Οφείλουμε να αποχαιρετήσουμε τα αγαπημένα μας κεκτημένα. Αυτό αφορά όλους, όλοι οφείλουν να κάνουν θυσίες, όλοι οφείλουν να συμβάλλουν», είχε δηλώσει, μερικά χρόνια πριν από τις μεταρρυθμίσεις του κράτους πρόνοιας που επιβλήθηκαν από τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ως μέλος της γενιάς που μεγάλωσε υπό το καθεστώς των ναζί, ο Ρόμαν Χέρτσογκ είχε ζητήσει «συγγνώμη» από τους Πολωνούς το 1994, κατά την 50η επέτειο της εξέγερσης του γκέτο της Βαρσοβίας, «γι’ αυτό που έκαναν οι Γερμανοί».

Την επόμενη χρονιά, κατά την 50η επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς, είχε επιλέξει να παρευρεθεί σε μια εβραϊκή τελετή στο εμβληματικό στρατόπεδο του Ολοκαυτώματος, αντί να παραστεί στην επίσημη τελετή που είχε οργανώσει η πολωνική κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: