Νίκη με το δεύτερο χαμηλότερο μεταπολεμικά ποσοστό στην ιστορία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος για την ‘Ανγκελα Μέρκελ (32,7% και 33,3%), εκτόξευση της εθνικιστικής, λαϊκιστικής δεξιάς του AFD (13,5%), αβεβαιότητα, με πιθανή διάρκεια ως τα Χριστούγεννα, για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού και κρίση στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών που ανακοίνωσαν αμέσως ότι θα περάσουν στην αντιπολίτευση, αφού κατέγραψαν το χειρότερο ποσοστό στη μεταπολεμική ιστορία τους (20%-21%). Όπως μεταδίδει η DW περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν επιλέξει τους Χριστιανοδημοκράτες, σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν το AfD, το πρώτο ακροδεξιό κόμμα στη μεταπολεμική Βουλή. Από τα σενάρια της επόμενης ημέρας των γερμανικών εκλογών δεν λείπει και η πρόβλεψη για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη» των σημερινών εκλογών, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς απευθυνόμενος στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια του «Κύκλου του Βερολίνου», της τηλεοπτικής συζήτησης που διεξάγεται μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων.

Η Μέρκελ ανέλαβε την ευθύνη για τη μείωση στο ποσοστό του CDU, αλλά επέμεινε ότι η μεταναστευτική της πολιτική ήταν σωστή.

Το ξενοφοβικό – ακροδεξιό κόμμα AfD, (Εναλλακτική για τη Γερμανία) εκτοπίζει από την τρίτη θέση την «Αριστερά» (Die Linke) και θριαμβολογεί για επάνοδο με περισσότερους από 80 βουλευτές. «Θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας και η πρώτη μας υπόσχεση είναι να υπάρξει κοινοβουλευτικός έλεγχος για την Άνγκελα Μέρκελ», προειδοποίησε ο συμπρόεδρος του AfD, Αλεξάντρ Γκάουλαντ, ενώ μεταδίδονταν εικόνες ξέφρενων πανηγυρισμών από το αρχηγείο του ακροδεξιού κόμματος.

«Απόψε τελειώνει ο μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιλαδημοκρατών» διακήρυξε αμέσως μετά το πρώτο exit poll ο Μάρτιν Σουλτς, περνώντας εκ προοιμίου στην αντιπολίτευση.

Φανερά συγκινημένος ο 61χρονος μίλησε για σκληρή και πικρή ημέρα και για αποτυχία να κρατήσει τη βάση του κόμματος, ενώ διακήρυξε ότι κανένας δημοκράτης δεν μπορεί να δεχτεί έτσι απλά, την επάνοδο των νεοναζί στη Βουλή.

Μέρκελ: Το πρόβλημα είναι το AFD

«Είχαμε ελπίδα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά μετά από 12 χρόνια στην κυβέρνηση είναι επιτυχία να παραμένεις  πρώτο κόμμα», δήλωσε μία ώρα μετά την ανακοίνωση των exit poll η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι είναι  «πρόβλημα  η είσοδος του AFD στη Βουλή.

Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) κατέχουν σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα το 10,5% και ο ηγέτης τους Κρίστιαν Λίτνερ, θεωρείται ήδη εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ στην τέταρτη θητεία της.

O σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού CDU-FDP-Πρασίνων θα έχει ως συνέπεια να λειανθούν οι ακραίες θέσεις των Φιλελευθέρων για την Ελλάδα, αφού οι Πράσινοι θα αποτελέσουν αντίβαρο στις απαιτήσεις τους για σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην Ελλάδα, που έφταναν μέχρι το Grexit.

«Η μπάλα στους Πράσινους»

Εάν οι Πράσινοι που εξασφαλίζουν το 9,5% δεν στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, θα πάρουν την ευθύνη να οδηγηθεί η Γερμανία σε πρόωρες εκλογές, κάτι πρωτόγνωρο για τη Γερμανία, προειδοποιούν εκλογολόγοι.

Τα μετεκλογικά σενάρια

Αβεβαιότητα προκύπτει από τις κάλπες, σύμφωνα με τους αναλυτές, που με δεδομένη την αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών, βλέπουν κυβέρνηση στα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικας, δηλαδή Μέρκελ (μαύρο χρώμα) με Φιλελεύθερους (κίτρινο χρώμα) και απαραιτήτως τους Πράσινους.

Στην Κολωνία αλλά και στο Βερολίνο, ξέσπασαν διαμαρτυρίες από Γερμανούς που βγήκαν στους δρόμους , καταγγέλλοντας  το AFD, το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που καταλαμβάνει κοινοβουλευτικές έδρες στη μεταπολεμική Γερμανία.  Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το AfD συγκεντρώνει το 21,5% στην πρώην ανατολική Γερμανία και το πρώην ανατολικό Βερολίνο.

ΠΗΓΗ:DW,ΕΡΤ1

Σχετική είδηση:Πρωτιά Μέρκελ-Πτώση SPD-Τρίτο κόμμα το ακροδεξιό AfD (live)

Μοιράσου το άρθρο: