Για «την χειρότερη κυβερνητική κρίση στα 68 χρόνια μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», έκανε λόγο ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μετά την κατάρρευση των διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς να αναφέρεται, για την ώρα, σε ενδεχόμενο νέων εκλογών. Μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, ο αρχηγός του γερμανικού κράτους τόνισε ότι «η εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει», ενώ κάλεσε τα κόμματα να ξανασκεφτούν τις θέσεις τους.

Μετά την προειδοποίηση Στάινμαγερ ότι «ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, θα είναι δύσκολο να κατανοηθεί η αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους», ο νέος πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι «η Ευρώπη και όλος ο κόσμος παρακολουθεί». «Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και όπως εμείς έχουμε ανάγκη από ισχυρούς εταίρους, οι γείτονές μας θέλουν επίσης έναν αξιόπιστο εταίρο το πλευρό τους», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, επιμένοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάθεση συμβιβασμού.

Ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Μέρκελ, Πέτερ Άλτμαϊερ, κάλεσε στο μεταξύ τα πολιτικά κόμματα της χώρας να αποφασίσουν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες αν μπορούν να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση ώστε να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο.

Την κατάρρευση χρεώνεται κυρίως το κεντρώο – κεντροδεξιό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ, το οποίο αποχώρησε από τις συνομιλίες μετά από τέσσερις εβδομάδες διαβουλεύσεων με τη Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) του Χορστ Ζεεχόφερ (μαζί συγκροτούν το κεντροδεξιό μπλοκ Χριστιανική Ένωση, με κοινή κοινοβουλευτική ομάδα) και την κεντροαριστερή οικολογική «Συμμαχία ’90/Οι Πράσινοι» (Bündnis 90/Die Grünen).

Για την Deutsche Bank πάντως η Γερμανία έχει πλέον 4 επιλογές: το μεγάλο συνασπισμό, μια κυβέρνηση μειοψηφίας, νέες εκλογές, ή επανάληψη των συνομιλιών για την «Τζαμάικα».

Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD), δεύτερη δύναμη σε έδρες στη Μπούντεσταγκ, δήλωσε μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής του Επιτροπής ότι νέες εκλογές είναι προτιμότερες από έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό» Κεντροδεξιάς – Κεντροαριστεράς, κάτι που ξεκαθάρισε και ο αρχηγός του, Μάρτιν Σουλτς, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Η συντηρητική καγκελάριος που κυβερνά τη Γερμανία τα τελευταία δώδεκα χρόνια, κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Η χώρα «έχει ανάγκη μια σταθερή κυβέρνηση, που δεν θα ψάχνει πλειοψηφία για κάθε απόφασή της», έκρινε η ‘Ανγκελα Μέρκελ, διαβεβαιώνοντας σε συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση χθες βράδυ, ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, θα είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία.

Κυβέρνηση μειοψηφίας μεταξύ του CDU/CSU και των Πρασίνων (που θα χρειαζόταν μόνο 29 πρόσθετους ψήφους) με την ανοχή των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), δείχνει το ποιο πιθανό σενάριο σε αυτή την φάση.

Δεν υπάρχει πίεση χρόνου αναφέρουν πάντως συνταγματολόγοι, αφού νέος καγκελάριος μπορεί να αναδειχθεί σε περίοδο ως και μισού έτους μετά τις εκλογές με τον Πρόεδρο να αναλαμβάνει πάντως κεντρικό ρόλο για την επόμενη μέρα, καθώς ενδεχόμενη κυβέρνηση μειοψηφίας θα είναι προσωρινή λύση.

Η ανησυχία είναι απτή στη Γερμανία, όπου ήδη σημειώθηκε πολιτικός σεισμός στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου με την είσοδο στη Μπούντεσταγκ μελών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Η άνοδος της AfD, που απειλεί ότι θα «πάρει στο κυνήγι» την Μέρκελ, θα μπορούσε να συνεχιστεί σε περίπτωση νέων, πρόωρων εκλογών.

Μολαταύτα οι περισσότεροι Γερμανοί τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών (45%), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, την πρώτη που διεξήχθη μετά την αποτυχία της προσπάθειας της Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση.

Μόλις το 27% διάκειται ευνοϊκά έναντι της συνέχισης της διακυβέρνησης από τον «μεγάλο συνασπισμό» των συντηρητικών και του SPD, και ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό (24%) έναντι μιας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

ΠΗΓΗ:APTN
Σχετική είδηση:Επιφυλάξεις Μέρκελ για κυβέρνηση μειοψηφίας – Προτιμά νέες εκλογές (video)

Μοιράσου το άρθρο: