Γιούνκερ: «Ηράκλειες οι προσπάθειες των Ελλήνων, και ας τις υποτιμούν ακόμη κάποιοι»

Τις «ηράκλειες προσπάθειες» της Ελλάδας χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης το 2108, σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Οκτώ μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε τον απολογισμό του έργου της Κομισιόν με την τέταρτη  και τελευταία ομιλία της θητείας του. Το μήνυμα υπέρ της ενότητας της Ε.Ε και κατά των διαιρέσεων, χαρακτηρίζεται ηχηρό.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας και να ξανασταθεί στα πόδια της. «Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν υποτιμούν», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ και προσέθεσε: «Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά».

“Να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις”

Η ‘Ενωση πρέπει να ξεπεράσει τις διαιρέσεις Βορρά-Νότου, Ανατολής Δύσης και να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας, πρόσθεσε.

Ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πριν από τέλος του έτους προτάσεις για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ έναντι του δολαρίου. «Είναι παράδοξο το γεγονός ότι η Ευρώπη πληρώνει το 80% του κόστους των εισαγωγών ενέργειας – που ανέρχεται σε 300 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως- σε αμερικανικά δολάρια την ώρα που μόνο το 2% των εισαγωγών ενέργειας μάς έρχονται από τις ΗΠΑ», είπε. «Είναι παράδοξο που οι ευρωπαϊκές εταιρείες αγοράζουν ευρωπαϊκά αεροσκάφη σε δολάρια και όχι σε ευρώ», επεσήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν, υπενθυμίζοντας ότι οι προτάσεις της Επιτροπής περιμένουν να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι Βρυξέλλες έχουν συγκεκριμένα προτείνει την σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για συνδρομή προς τις χώρες της ευρωζώνης σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και έχει προωθήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης.

Πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίσει για το αν το άρθρο 7 που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων, θα ενεργοποιηθεί και για την Ουγγαρία, ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τηρήσει αυστηρή στάση απέναντι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν σέβονται το κράτος δικαίου.

Μεταναστευτικό:«10.000 ευρωπαίοι συνοριοφύλακες μέχρι το 2020»

«Προτείνουμε την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων με 10.000 συνοριοφύλακες» μέχρι το 2020, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το προσωπικό του «μόνιμου σώματος» θα μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους ταυτότητας, και θα έχει την δυνατότητα σύλληψης προσώπων που περνούν παράνομα τα σύνορα.
Τα μέλη της συνοριοφυλακής πέρασαν από 300 το 2014 σε 1.300 μέχρι το τέλος του 2018, με επιπλέον εφεδρική δύναμη 1.500 εθνικών φυλάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ευρωπαϊκή υπηρεσία.

«Όταν είμαστε ενωμένοι είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη»

«Κάποιοι στην Ευρώπη είναι ικανοποιημένοι με τη συμφωνία στην οποία κατέληξα με τον πρόεδρο Τραμπ. Κάποιοι εξεπλάγησαν», δήλωσε. «Όποτε η Ευρώπη μιλά ως ένας, μπορούμε να επιβάλουμε τη θέση μας σε άλλους».

«Ναι, είμαστε παγκόσμιοι χρηματοδότες, αλλά πρέπει να γίνουμε και παγκόσμιοι παράγοντες», είπε.

“Ας μη λερώνουμε την εικόνα της Ε.Ε”

Στο απροσδόκητο ξέσπασμα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την έναρξη της ομιλίας του για την κατάσταση της Ενωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ζητώντας περισσότερο σεβασμό για την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως εγγυητή της ειρήνης.

«Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπισθούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του παατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους , αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα πολύ κοντινός γείτονας και εταίρος»

«Ζητούμε από τη βρετανική κυβέρνηση να καταλάβει ότι κάποιος που αποχωρεί από την Ένωση δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια προνομιακή θέση όπως ένα κράτος-μέλος. «Εάν αποχωρήσεις από την Ένωση, δεν είσαι πλέον φυσικά μέλος της ενιαίας μας αγοράς», είπε ο Γιούνκερ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα κάνει συμβιβασμούς σε βασικούς όρους της αποχώρησης όπως η επίτευξη συμφωνίας που αποτρέπει ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία.
«Μετά τις 29 Μαρτίου του 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο ποτέ δεν θα είναι μια συνηθισμένη τρίτη χώρα για εμάς. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας και εταίρος».
«Χαιρετίζω την πρόταση της πρωθυπουργού Μέι για νέα εταιρική σχέση για το μέλλον, μετά το Brexit. Συμφωνούμε ότι το σημείο έναρξης για μια τέτοια εταιρική σχέση θα πρέπει να είναι ένας χώρος ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Γιούνκερ.

«Νέα συμμαχία ανάμεσα στην Ε.Ε και την Αφρική»

«Η νέα οικονομική σύμπραξη ηπείρου με ήπειρο «θα επέτρεπε την δημιουργία μέχρι και 10.000 θέσεων απασχόλησης εντός των πέντε προσεχών ετών», τόνισε.

Σχετική είδηση: Ζ.Κ. Γιούνκερ: Απολογισμός του έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωκοινοβούλιο (live)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος