Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκριναν το βράδυ της Δευτέρας τροπολογία η οποία τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία του Brexit, καταφέρνοντας νέο ταπεινωτικό πλήγμα στην κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Η τροπολογία, που εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του κοινοβουλίου να οργανώσουν αύριο Τετάρτη σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται: η παραμονή στην ενιαία αγορά· η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος· ακόμη και η ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.

Επιτείνοντας τη δραματική ατμόσφαιρα, τρεις υφυπουργοί ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους: ο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον (Βιομηχανίας) μέσω Twitter, καθώς και ο Άλιστερ Μπερτ (Εξωτερικών) και ο Στιβ Μπράιν (Υγείας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή.
Ο Χάρινγκτον στηλίτευσε στην επιστολή της παραίτησής του το ότι η κυβέρνηση κατ’ αυτόν «παίζει στη ρουλέτα» τις «ζωές και το βιός της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών μας» διότι δεν έχει καταφέρει να «εξασφαλίσει μια συμφωνία» αποχώρησης.

«Αυτή η τροπολογία ανατρέπει την ισορροπία μεταξύ των δημοκρατικών μας θεσμών και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον», ήταν η αντίδραση εκπροσώπου του υπουργείου που είναι αρμόδιο για το Brexit.

Ο ίδιος προέτρεψε τη Βουλή των Κοινοτήτων να «ορίσει τα επόμενα βήματα» με «ρεαλισμό: κάθε επιλογή πρέπει να είναι εφαρμόσιμη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», υπογράμμισε.
Η έγκριση της τροπολογίας και οι νέες παραιτήσεις επιδεινώνουν την πολιτική κρίση στη Βρετανία, με την πρωθυπουργό να έχει πλέον απολέσει σχεδόν κάθε εξουσία και έλεγχο επί του Brexit και να μοιάζει πιο κοντά παρά ποτέ κοντά στην πτώση.

Το πλήγμα έκανε ακόμα βαρύτερο το ότι η Μέι αναζητούσε χθες υποστηρικτές για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε με τις Βρυξέλλες, από την οποία, παρότι έχει απορριφθεί με συντριπτική πλειοψηφία από τους κοινοβουλευτικούς δύο φορές, θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξει συντεταγμένη αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ την 22α Μαΐου.

Τζέρεμι Κόρμπιν: Η Βουλή των Κοινοτήτων «πρέπει να βρει λύση»

«Θέλω να συγχαρώ τη Βουλή για την ανάληψη του ελέγχου. Η προσέγγιση της κυβέρνησης ήταν μία επαίσχυντη αποτυχία και αυτή η Βουλή πρέπει να βρει τώρα μία λύση», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την έγκριση από τους βουλευτές της τροπολογίας που επιτρέπει τη διεξαγωγή την Τετάρτη μίας σειράς ψηφοφοριών προκειμένου να αναζητηθεί μία άλλη λύση στο Brexit από αυτή που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση και απορρίφθηκε δύο φορές.

Ο Κόρμπιν δήλωσε ότι δεν είναι γνωστό τι θα αποφασιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη, ωστόσο, υπάρχουν πολλά μέλη της που έχουν προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν για να βρεθεί μία συναινετική λύση. Τόνισε επίσης ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να εξετάσει και το ενδεχόμενο να τεθεί σε δημοψήφισμα, προς επιβεβαίωση, οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί. «Εκεί όπου αυτή η κυβέρνηση απέτυχε, το κοινοβούλιο πρέπει – και το πιστεύω – να πετύχει» είπε.

Brexit χωρίς συμφωνία και Τράπεζες

Την ίδια ώρα,η επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης δεν βλέπει άμεσα κινδύνους για τις τράπεζες από ένα Brexit χωρίς συμφωνία.Το καθησυχαστικό μήνυμα ήρθε ενώ η Βρετανία προσπαθεί να διαχειριστεί τη χειρότερη πολιτική της κρίση εδώ και δεκαετίες ενόψει της προθεσμίας της 12ης Απριλίου προκειμένου να διασφαλιστεί μια συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα υπάρξει μεταβλητότητα, αλλά δεδομένου του επιπέδου της προετοιμασίας, ελπίζω και είμαι βέβαιη ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα κίνδυνοι στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε η Έλκε Κένιγκ, επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (Single Resolution Board-SRB), σε συνέντευξη Τύπου.

Η Κένιγκ, που ήταν επικεφαλής της γερμανικής τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής πριν συσταθεί το SRB το 2015, δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά και τα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι προετοιμασμένα για κάθε έκβαση του Brexit και το ίδιο είναι και οι τράπεζες της ευρωζώνης, αν και «οι τράπεζες πάντα μπορούν να κάνουν περισσότερα».

Ένα σκληρό, όπως ονομάζεται, Brexit, με τη Βρετανία να εγκαταλείπει την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία, θα πλήξει το εμπόριο καθώς οι επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με εμπόδια και άλλους περιορισμούς στις εμπορικές τους συναλλαγές.

«Ο αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία ίσως έχει επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά δεν αναμένω το πρόβλημα να προέλθει απευθείας από τον τραπεζικό κλάδο», δήλωσε η Κένιγκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Brexit: Η Μέι δεν εξασφαλίζει τη στήριξη της Βουλής για τρίτη ψηφοφορία (video)

Μοιράσου το άρθρο: