Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή παρέλαβε το «αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας». «Το επόμενο βήμα είναι η Επιτροπή να αξιολογήσει το αναθεωρημένο κείμενο και να δημοσιεύσει την επίσημη γνώμη της στις 21 Νοεμβρίου μαζί με τις γνώμες για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Μ. Σχοινάς, χωρίς να προβεί σε κάποιο σχόλιο για το περιεχόμενο του κειμένου που απέστειλε η ιταλική κυβέρνηση. Σε υψηλό τριών εβδομάδων (3,54%) ανήλθαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων
, διευρύνοντας τη διαφορά έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, αφού η Ιταλία υπέβαλε εκ νέου τον προϋπολογισμό της.

«Είναι μόνο ζήτημα χρόνου μέχρις ότου η ιταλική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα του χρέους», τόνισε o Γερμανός υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέρνερ, γράφει η FAZ. Ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός δήλωσε επίσης: «Θα ευχόμουν ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός, ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός να μιλήσουν με σαφείς κουβέντες με τον Ιταλό φίλο τους».

Αναφορικά με τη διαμάχη για τον προϋπολογισμό, τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια αντιπαράθεση μεταξύ Βρυξελλών και ενός μεμονωμένου κράτους. «Είναι ένα ζήτημα για την κοινή μας μοίρα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Για «ευελιξία» ώστε να αντιμετωπισθούν οι δαπάνες που συνδέονται με την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στην Γένοβα και οι συνέπειες των ισχυρών βροχοπτώσεων που έπληξαν την χώρα, ζητά ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία σύμφωνα με αντίγραφο επιστολής του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για την εξυπηρέτηση του στόχου αυτού, ο προϋπολογισμός αφιερώνει ένα δισεκατομμύριο ευρώ το 2019, ειδικά για την διασφάλιση και την συντήρηση των υποδομών του οδικού δικτύου, ανάμεσά τους των γεφυρών, των αυτοκινητοδρόμων και των τούνελ», εξηγεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Τζοβάνι Τρία.

Στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, η Ρώμη προβλέπει το χρέος να μειωθεί στο 129,2% του ΑΕΠ το 2019, στο 127,3% το 2020 και στο 126,0% το 2021 από το 130,9% που αναμένει για φέτος.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: