«Όχι» από Κομισιόν στον ιταλικό προϋπολογισμό (video)

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού. Η Κομισιόν ζήτησε μάλιστα από τη Ρώμη να παρουσιάσει άμεσα νέο σχέδιο, με τον Βάλντις Ντομπρόφσκις να δηλώνει ότι οι εξελίξεις αυτές είναι πρωτόγνωρες για την ΕΕ και να διευκρινίζει ότι η Ιταλία καλείται να παρουσιάσει το νέο προϋπολογισμό εντός τριών εβδομάδων. Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή ζητά από μια χώρα της ευρωζώνης να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της.

H απόρριψη του ιταλικού σχεδίου ήταν αναμενόμενη, καθώς η Ευρωζώνη θεωρεί ότι το ποσοστό του ελλείμματος που περιλαμβάνεται σε αυτό, δηλαδή 2,4% για το 2019, είναι ιδιαίτερα υψηλό και αποτελεί -μια χωρίς προηγούμενο- παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός δεν συμμορφώνεται με τη δημοσιονομική σύσταση που απηύθυνε στην Ιταλία το Συμβούλιο της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου 2018.

Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή ζητά από μία χώρα της Ευρωζώνης να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της.

Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, τόνισε ότι η Ιταλία δεν έχει απαντήσει σε τρία σοβαρά ζητήματα: Στο ύψος του διαρθρωτικού ελλείμματος, στη σημασία του χρέους και στην προοπτική της ανάπτυξης.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για το Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «η ευρωζώνη βασίζεται σε ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τους κανόνες που είναι ίδιοι για όλους» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή προσβλέπει σε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο με τις ιταλικές Αρχές, κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Η Επιτροπή τονίζει το γεγονός ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός προβλέπει δημοσιονομική επέκταση κοντά στο 1% του ΑΕΠ -ενώ το Συμβούλιο είχε συστήσει δημοσιονομική προσαρμογή- αλλά και το μέγεθος της απόκλισης (χάσμα περίπου 1,4% του ΑΕΠ ή 25 δισ. ευρώ) είναι «πρωτοφανή στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας διαμορφώθηκε στο 131,2% του ιταλικού ΑΕΠ το 2017, είναι το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ και ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Απρόθυμος να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό ο Ιταλός πρωθυπουργός αλλά ανοιχτός στο διάλογο με την Κομισιόν

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε τονίσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης.

«Δεν έχουμε κανένα σχέδιο Β. Το ιταλικό σπρεντ δεν θα φτάσει τις 400 μονάδες διότι επαναλάβαμε ότι η Ιταλία δεν θα βγει από το Ευρώ», τόνισε ο Κόντε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Πρόσθεσε, δε, ότι «το 2,4% είναι το ανώτατο όριο της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ. Αν η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή, το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο. Διαφορετικά, θα υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών». «Δεν παίζουμε σε ρωσική ρουλέτα, δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας», υπογράμμισε επίσης ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε ότι επιδιώκει τον διάλογο.

«Δεν πρόκειται για αυτοσχεδιασμό, είναι ένας προϋπολογισμός που τον μελετήσαμε επί μακρόν και κατά συνέπεια το να πούμε σήμερα ή αύριο το πρωί ότι τον αναθεωρούμε δεν θα είχε νόημα. Ο προϋπολογισμός αυτός εκφράζει την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μας» επέμεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται μια άλλη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, οπότε θα αντιπαραβάλλουμε τις ιδέες μας, θα τις εξετάσουμε και θα δούμε αν θα καταφέρουμε να πείσουμε την Κομισιόν για την αξία των επιλογών μας», κατέληξε ο Κόντε.

«Ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ξέρουμε ότι αν παραδοθούμε, θα γυρίσουν άμεσα οι “ειδήμονες” που τάσσονται υπέρ των τραπεζών και της λιτότητας. Και για τον λόγο αυτό δεν θα παραδοθούμε. Ξέρουμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σταματήσουμε», σχολίασε μέσω διαδικτύου ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Παράλληλα, νωρίτερα, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι «οι αγορές αγαπούν περισσότερο την Ιταλία, απ΄ ό,τι κάποιοι Ευρωπαίοι επίτροποι» και ζήτησε από τους Ιταλούς «να νικήσουν τον φόβο».

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, κατέστησε σαφές ότι «μόνον το ιταλικό κοινοβούλιο μπορεί να βελτιώσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της χώρας». «Ακούμε την γνώμη όλων, αλλά δεν γυρνάμε πίσω», είπε ο Σαλβίνι και πρόσθεσε ότι «δεν επιτίθενται σε μια κυβέρνηση, αλλά σε έναν λαό. Είναι πράγματα που εκνευρίζουν ακόμη περισσότερο τους Ιταλούς. Και ύστερα, κάποιοι παραπονιούνται ότι η ΕΕ είναι στο κατώτατο επίπεδο δημοτικότητας στην ιστορία της», είπε ο Σαλβίνι.

Από την πλευρά του ωστόσο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, μιλώντας στους δημάρχους της χώρας, υπογράμμισε με νόημα ότι «κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την ανάγκη της δημοσιονομικής ισορροπίας», διότι «το μη βιώσιμο χρέος κινδυνεύει να βαρύνει τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Ιταλός ευρωβουλευτή της ακροδεξιάς Λέγκας ποδοπάτησε τις σημειώσεις του Π. Μοσκοβισί

Ο ευρωβουλευτής της ακροδεξιάς Λέγκας Άντζελο Τσιόκα θέλησε να δηλώσει με θεαματικό τρόπο την αντίδραση του στη στάση της Κομισιόν. Ανέβηκε στο βήμα πήρε τις σημειώσεις του Μοσκοβισί και εμφανίζοντας ένα παπούτσι άρχισε να τις πατά με αυτό. Το επεισόδιο ανέβασε ο ίδιος στο λογαριασμό του στο twitter.

«Πίστευα ότι επρόκειτο για έναν υπάλληλο του Κοινοβουλίου, που πήρε τις σημειώσεις μου. Όχι, ήταν ένας βουλευτής! Αυτοί που συνθλίβουν κείμενα και αποφάσεις με το χτύπημα ενός παπουτσιού δεν σέβονται ούτε τους κανόνες ούτε τους θεσμούς ούτε τη Δημοκρατία. Δεν σέβονται καν το λειτούργημά τους» ήταν η αντίδραση του Μοσκοβισί στο Twitter.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος