Νύχτα πανηγυρισμών για τους Καταλανούς. Η περιφερειακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το 90% από τα 2,26 εκ. των ψήφων του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ανήλθε στο 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια, παρά τη μαζική επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Η τύχη που θα έχει η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος ωστόσο είναι άγνωστη, καθώς ο Ισπανός Πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι δεν αποδέχεται το δημοψήφισμα. Προηγήθηκε μια δύσκολη ημέρα, με την Ισπανία να εξέρχεται βαθιά διχασμένη και από τα βίαια επεισόδια που σημάδεψαν τη διαδικασία της Κυριακής. Ο αριθμός των ανθρώπων που δέχθηκαν ιατρική φροντίδα μετά τις αντιπαραθέσεις με τις δυνάμεις καταστολής στα εκλογικά κέντρα και το κυνηγητό στους δρόμους, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Καταλονίας, ανέρχεται σε 844. Δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Οι επιβεβαιωμένοι ελαφρά τραυματίες σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας είναι 92, με τους δύο εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση, ο ένας από πλαστική σφαίρα της αστυνομίας την οποία δέχθηκε στο μάτι, και ο άλλος από έμφραγμα κατά τη διάρκεια αστυνομικής επέμβασης.
Ο Μαριάνο Ραχόι επιχείρησε να απαξιώσει την όλη διαδικασία, λέγοντας ότι δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα. Ο επικεφαλής της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν ωστόσο μίλησε για απόκτηση του δικαιώματος της ανεξαρτησίας για την Καταλονία.

Μετά από μια χαοτική ημέρα, η νύχτα κύλησε με πανηγυρισμούς από τους Καταλανούς που υποδέχθηκαν τα αποτελέσματα, ενώ οργανώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας και συνδικάτα καλούν σε γενική απεργία την Τρίτη 3η Οκτωβρίου.

Ραχόι: Δεν έγινε δημοψήφισμα

Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία, υποστήριξε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι, προσθέτοντας πως το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας και ήταν ένας «δρόμος που οδηγεί στο πουθενά».

«Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», είπε ο συντηρητικός ηγέτης σε τηλεοπτική ομιλία του.

Οι δυνάμεις της τάξης «έκαναν το καθήκον τους» και «σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης», η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα. «Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά», είπε συμπληρώνοντας πως το δημοψήφισμα αποτελούσε μια «αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου (…) στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία».

Ζήτησε επίσης να συναντηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα για αν συζητήσουν το μέλλον της χώρας μετά το δημοψήφισμα.

Πουτζντεμόν: αποκτήσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος

Ο επικεφαλής της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμοντ στο διάγγελμά του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.

«Αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας αποκτήσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας δημοκρατίας», τόνισε.

«Η κυβέρνησή μου τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υποβάλει τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο, που εκφράζει την κυριαρχία του λαού μας, ώστε να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε.

Ο νόμος με τον οποίο εγκρίθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προέβλεπε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο αν η πλειοψηφία τασσόταν υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντάς την να παρέμβει άμεσα στη διένεξη. «Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», πρόσθεσε.

Εικόνες θλίψης και ντροπής στους δρόμους της Βαρκελώνης

Κυνηγητό στους δρόμους, συμπλοκές στα εκλογικά κέντρα με τις δυνάμεις καταστολής να προσπαθούν να απομακρύνουν με τη βία ανθρώπους κάθε ηλικίας που προσπαθούσαν να ψηφίσουν. Χρήση χημικών, ξυλοδαρμοί και εκατοντάδες τραυματισμοί ακόμα και χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον του πλήθους, αλλά και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ενωτικών και αυτονομιστών συνέθεταν, από νωρίς το πρωί, την εικόνα του δημοψηφίσματος, που διεξήχθη, παρά την απαγόρευση και τη βίαιη αντίδραση της κεντρικής κυβέρνησης.

Τραυματίστηκαν και 11 αστυνομικοί. Με ανάρτηση στο twitter, η Πολιτοφυλακή δήλωσε πως τα μέλη της «αντιστάθηκαν στις προκλήσεις την ώρα του καθήκοντος για την υπεράσπιση του Νόμου.»

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και μεταξύ αστυνομικών και Καταλανών πυροσβεστών που προστάτευαν τους ψηφοφόρους, ενώ δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ σωμάτων ασφαλείας. Μάλιστα, τα τοπικά δικαστήρια δέχθηκαν προσφυγές κατά της καταλανικής αστυνομίας, με κατηγορίες εναντίον της για αδράνεια και αποτυχία να κλείσει εκλογικά τμήματα, παρά τη δικαστική εντολή.

Η επέμβαση της αστυνομίας πάντως δεν πτόησε όσους είχαν αποφασίσει να πάνε να ψηφίσουν, σχηματίζοντας ουρές στα εκλογικά κέντρα. Μεγάλος αριθμός πολιτών παρέμενε μέχρι αργά έξω από τα εκλογικά τμήματα, για να εμποδίσει τυχόν προσπάθειες των αστυνομικών να κατάσχουν τις κάλπες.

Η ισπανική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Ζόρντι Τουρούλ, σημειώνοντας ότι θα καταμετρηθούν εκατομμύρια ψήφοι, αλλά δεν γνωρίζει πότε θα οριστικοποιηθεί η καταμέτρηση.

Για αδικαιολόγητη χρήση βίας έκαναν λόγο ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ  και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, που κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί.

Την έντονη δυσαρέσκειά του προς τον Ραχόι, εξέφρασε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες, ενώ ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε ότι παράνομο δεν είναι το δημοψήφισμα, αλλά να χρησιμοποιείς βία για να το σταματήσεις.

Σημειώνεται ότι η ισπανική αστυνομία είχε σφραγίσει εκατοντάδες εκλογικά τμήματα ωστόσο, η καταλανική κυβέρνηση ανέφερε ότι το 73% των εκλογικών τμημάτων λειτούργησε κανονικά. Από τις 10 το πρωί που ξεκίνησε η ψηφοφορία, οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν να παρεμποδίσουν τη διαδικασία, εισβάλλοντας στα εκλογικά τμήματα που λειτουργούσαν και κατάσχοντας τις κάλπες και ψηφοδέλτια.

Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μία ομάδα ακαδημαϊκών θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και εργατικά συνδικάτα κάλεσαν σε γενική απεργία στις 3 Οκτωβρίου στην Καταλονία.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Μοιράσου το άρθρο: