Η κατάργηση της Βίζας διελκυστίνδα μεταξύ ΕΕ –Τουρκίας

Ακόμη και για κατάρρευση  της συμφωνίας  με την Τουρκία έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομμισιόν  Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ  αν η χώρα δεν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ώστε να  υπάρξει κατάργηση της βίζας. «Ορίσαμε τα κριτήρια γι’ αυτή την κατάργηση, υπάρχουν 72 και το 65ο είναι η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας σε εκδήλωση στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στον  αντίποδα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, δήλωσε πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα 72 κριτήρια που απαιτούνται για τη συμφωνία για τη βίζα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος στον νόμο κατά της τρομοκρατίας, ο Μποζκίρ δήλωσε ότι “είναι σύμφωνος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και η τροποποίησή του είναι τελείως αδύνατη”, εμμένοντας στο γεγονός ότι η χώρα του πρέπει να αντιμετωπίσει την “τρομοκρατία του ΡΚΚ” (του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν) και ότι υπέστη πρόσφατα τουλάχιστον πέντε επιθέσεις αυτοκτονίας. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο τόνισε ότι τα επόμενα βήματα της Τουρκίας θα πρέπει να αποφασιστούν σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε  πώς «Εάν ο κ. Ερντογάν επιλέξει να αρνηθεί στους Τούρκους το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης προς την Ευρώπη, αυτό είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό μου και εκείνος θα πρέπει να τους το εξηγήσει». Λίγο αργότερα ακολούθησε  η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της  Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά  σε ηπιότερους τόνους που υπογράμμισε ότι « η συμφωνία της ΕΕ  με την Τουρκία δεν είναι νεκρή» και πως “οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εργάζονται  για την κατάργηση της Βίζας.”

Στο χορό των δηλώσεων μπήκε και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει «Lex Τουρκία», με χαλάρωση των κριτηρίων.

«Πρέπει να έχουμε σαφή θέση για το θέμα της βίζας και αυτή είναι ότι, όπως και κάθε άλλη χώρα, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση. Δεν πρόκειται για κριτήρια ειδικά για την Τουρκία, αλλά για κριτήρια βίζας για όλες τις χώρες με τις οποίες συζητούμε κάτι ανάλογο. Γι’ αυτό πρέπει να το κάνει και η Τουρκία.» είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός  και δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόκλιση από τους όρους που προβλέπονται και εξήγησε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται «και το να αφήνεις δημοσιογράφους και αντιπολιτευόμενους να εργάζονται, να υπάρχει Κράτος Δικαίου, μια σωστή συνταγματική δικαιοδοσία, μια αμερόληπτη Δικαιοσύνη, να μην γίνεται προσπάθεια να χαρακτηρίζεις τρομοκράτες αντιπολιτευόμενους, δικαστές, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοσιογράφους ώστε να μπορείς να τους φυλακίσεις».

Σε ερώτηση μάλιστα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία, ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε με έμφαση: «Θα πρέπει να ξαναπούμε, πήγαμε στον κ. Ερντογάν, επειδή εμείς οι ίδιοι στην ΕΕ ήμασταν ανίκανοι να κάνουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για πρόσφυγες» και προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο η Μεσόγειος να ξαναγίνει «νεκροταφείο».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε και αυτός πως ” η μπάλα είναι στην περιοχή της Τουρκίας”, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ανάγκη να σταματήσουν “οι διώξεις δημοσιογράφων βάσει άρθρων του αντιτρομοκρατικού νόμου”. “Αν η Τουρκία εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα είμαι υπέρ της εκπλήρωσης των δεσμεύσεών μας και [υπέρ] της προώθησης της απελευθέρωσης της βίζας”.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ -ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος