Κοινή πρόταση των 28 προς την Τουρκία – Ξεκίνησε ο χορός των διαπραγματεύσεων (vid)

Με τον Αχμέτ Νταβούτουγλου  ξεκίνησαν  διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού  Ντοναλτ Τουσκ  και ο πρόεδρος της Κομισιόν  Ζαν  Κλοντ Γιουνκερ  κατά 2η μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες καθώς και ο προεδρεύων Ολανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε Αναμένω σήμερα να ληφθεί απόφαση συνδρομής της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως στα βόρεια σύνορά μας, στην Ειδομένη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Πυρετός διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες για την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής των 28 με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές και τη συνοχή της Ευρώπης. Αν θα βγει λευκός καπνός θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τα ανταλλάγματα που θα ζητήσουν οι Τούρκοι προκειμένου να εφαρμόσουν την συμφωνία.

«Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού, αλλά ζήτημα αξιών, ανθρώπινων και ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε  ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.
“Είμαστε πάλι εδώ”, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός που συμμετέχει για τρίτη φορά σήμερα σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό. «Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και η τουρκική υποψηφιότητα για ένταξή της στην ΕΕ είναι σημαντική, όχι μόνο για την Τουρκία και την ΕΕ, αλλά για όλα τα ζητήματα».
Συνεχίζοντας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποδεχτεί 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς καμία σημαντική βοήθεια από κανέναν. «Θέλω να ξαναυπογραμμίσω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική με ανθρωπιστική προοπτική», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «στόχος και της Τουρκίας είναι να βοηθήσουμε τους Σύρους πρόσφυγες και να φτιάξουμε ένα λαμπρό μέλλον για την ήπειρό μας»
Ο Α. Νταβούτογλου κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα τις σημερινές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η βοήθεια προς όλους τους πρόσφυγες, αλλά και η εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι το οποίο όπως είπε είναι “καλά νέα για την ήπειρό μας”.
Σημειώνεται ότι στο πρόγευμα εργασίας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, ο Πρόεδρος της ΕΕ και της Επιτροπής, αλλά και ο Ολλανδός πρωθυπουργός θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό της Τουρκίας την κοινή θέση των “28”, για τη συνεργασία τους με την Άγκυρα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Στην ανάγκη μιας αξιόπιστης συμφωνίας, που θα προβλέπει τη μείωση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και θα δημιουργεί μια νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες, να φτάσουν στον προορισμό τους, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αναφέρθηκε ο  Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη βοήθεια της Ευρώπης για να αντπεξέλθει η Ελλάδα στις δύσκολες συνθήκες, αφήνοντας αιχμές για μονομερείς ενέργειες των χωρών της βαλκανικής οδού, κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή -όπως είπε – για τον κοινό πολιτισμό μας.

Κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο δήλωσε συγκεκριμένα:

«Προσβλέπω σε μια αξιόπιστη συμφωνία σήμερα, ώστε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε – ή ακόμα και να σταματήσουμε – τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια σταθερή, νόμιμη οδό μετάβασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία προς την Ε.Ε. Αυτό συνεπάγεται την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων (relocation), καθώς και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) από την Τουρκία προς την Ε.Ε. Επίσης, ελπίζω ότι οι αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα θα βρίσκονται εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, της Συνθήκης της Γενεύης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Τέλος, αναμένω σήμερα να ληφθεί απόφαση συνδρομής της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως στα βόρεια σύνορά μας, στην Ειδομένη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των μονομερών ενεργειών κατά μήκος της «Βαλκανικής Οδού» και θεωρώ ότι πρόκειται για όνειδος για τον κοινό μας πολιτισμό. Οφείλουμε να λάβουμε μια απόφαση για αποκλιμάκωση αυτής της πολύ κακής κατάστασης και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο για να παράσχουμε μια πρώτη βοήθεια και φιλοξενία – όπως κάνουμε όλες αυτές τις ημέρες – αλλά ταυτόχρονα και για να επιταχύνουμε τη μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων, των προσφύγων, ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους.»

Ο χορός των διαπραγματεύσεων δεν προμηνύεται καθόλου εύκολος  όπως διαβλέπουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες. «Δεν θα είναι εύκολη η επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία»
δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγγελα Μέρκελ. Αναφέρθηκε στις πρακτικές δυσκολίες για επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία καθώς και στην ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα οικονομικά αλλά και τεχνικά. Τόνισε επίσης πως έχει ιδιαίτερη σημασία να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Επιφυλακτικός και ο Φρ.Ολαντ: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα υπάρξει θετικέ αποτέλεσμα, όλα θα κριθούν από την διαπραγμάτευση με την Τουρκία,» όποιος στάθηκε στη λίστα με τους 20 όρους απέναντι στη γειτονα, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες. Στην ανάγκη συμφωνίας στάθηκε  και ο Αυστριακός Καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, υπεραμυνόμενος της στάσης της χώρας του στο προσφυγικό . Για δύσκολη διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό μίλησε και ο Ιταλος πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει βέτο στη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, άφησε εκ νέου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Πολιτικοί παρατηρητές  εκτιμούν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αν  η Τουρκία  θα επιμείνει στο αίτημα της να ανοίξουν πέντε κεφάλαια της ενταξιακής της πορείας, το οποίο όμως βρίσκει αντίθετο τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Εναλλακτικά σενάρια φαίνεται πως υπάρχουν στην διαπραγματευτική φαρέτρα των ευρωπαίων εταίρων  αλλά  όλα πλέον εξαρτώνται από την  πλεύση της  τουρκικής  εξωτερικής πολικής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος