Αποτιμούν θετικά στη κυβέρνηση, το κλείδωμα της επιστροφής των θεσμών, καθώς εκτιμάται ότι εν συνεχεία θα απαιτηθούν λίγες ημέρες για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας, θα ακολουθήσουν η νομοθέτηση και το κλείδωμα τη συμφωνίας από το Eurogroup. Θετικό στοιχείο και κέρδος το γεγονός ότι θα υπάρχει επιστροφή ενός καθεστώτος εργασιακής κανονικότητας με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, τόσο με την αρχή της επεκτασιμότητας όσο και με αυτή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Υπογραμμίζουν ότι αποκρούστηκαν: λοκ άουτ και αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως «τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 καθώς και οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε κορυφαίο επίπεδο, συνέβαλαν καθοριστικά στο να βρεθεί κοινό έδαφος και λύση στο Eurogroup».

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι στην τελική συμφωνία θα περιλαμβάνεται πακέτο θετικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, καθώς και σειρά αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος.

Τονίζουν πως η συμφωνία θα δώσει τέλος στην όποια αβεβαιότητα και θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να συνεχίσει στην τροχιά της ανάπτυξης και να αποκτήσει περαιτέρω δυναμική προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα που αφορούν στη διατήρηση μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος σε σχέση με τα μέτρα.

Θεωρούν επίσης ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, ότι ανοίγει περαιτέρω ο δρόμος στη συζήτηση για το χρέος, με την ελληνική πλευρά να τονίζει ότι περιμένει να υπάρξει θετική κατάληξη που θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα σχετικά με τη βιωσιμότητά του και θα επιτρέψει και στην πραγματική Οικονομίας να αναπνεύσει.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης

Σχετικές ειδήσεις: Τσακαλώτος: Ποια τα αρνητικά και ποια τα θετικά μέτρα (video)
Κατ’ αρχήν συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις-Επιστρέφουν οι θεσμοί (video)

Μοιράσου το άρθρο: