Ιταλία: Η επιστολή Μοσκοβισί “καίει” το προσχέδιο προϋπολογισμού

Σε “άνευ προηγουμένου απόρριψη σχεδίου δαπανών μέλους της ευρωζώνης”, οδηγείται η αντιπαράθεση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες, καθώς η Κομισιόν με την επιστολή την οποία παρέδωσε ο επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία προσάπτει στην Ιταλία “παραβίαση πρωτοφανή για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ” και προειδοποιεί ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία  «διακινδυνεύει εκτίναξη του δημόσιου χρέους, που αγγίζει το 132% του ΑΕΠ». Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων στα ιταλικά και τα γερμανικά ομόλογα βρίσκεται σε υψηλό πενταετίας με αύξηση 3,4 εκατοστιαίων μονάδων.

Η Ιταλία είναι πλέον αναγκασμένη να υποβάλει αναθεωρημένη πρόταση προϋπολογισμού, ενώ η Ρώμη επιμένει για το επόμενο έτος σε έλλειμμα 2,4%, τριπλάσιο από το στόχο που έχει οριστεί από την ΕΕ.

“Χρειαζόμαστε πειθαρχία και συνέπεια στους κανόνες της ενιαίας αγοράς”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας. “Αναμένω ότι η ΕΕ θα δώσει στην Ιταλία  σαφή απάντηση”, πρόσθεσε ο Χάρτβιγκ Λέγκερ.

Επιπλήξεις κατά τη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε που συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συγκρούστηκε με τον Ιταλό ομόλογό του για τα σχέδιά του να αυξήσει το έλλειμμα στο 2,4%.

Σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες, και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, προειδοποίησε ότι τα δημοσιονομικά της Ιταλίας απειλούν να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης της ΕΕ.

Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε μάλιστα ότι “η υπονόμευση των κανόνων θα έχει μεγάλο τίμημα για την ευρωζώνη”.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωζώνης, οι Βρυξέλλες μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία “υπερβολικού ελλείμματος” που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμο έως 0,5% επί του ΑΕΠ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέμεινε ότι η Ιταλία “δεν αντιμετωπίζεται σκληρά λόγω της λαϊκιστικής κυβέρνησής της.”

“Η Ιταλία ήταν σε θέση να δαπανήσει τα τελευταία τρία χρόνια 30 δισ. Ευρώ, κι εμείς δείξαμε ευγένεια και υπομονή”, τόνισε.

«Ο Τζουζέπε Κόντε, στις διεθνείς συναντήσεις του έδειξε να μην κατανοεί τι ακριβώς διακυβεύεται», σχολιάζει η εφημερίδα La Repubblica, εκτιμώντας ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι “να βρεθεί, η Ιταλία, αντιμέτωπη με κρίση ρευστότητας των τραπεζών, όπως συνέβη το 2011.”

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, ο Ιταλός πρωθυπουργός σκέφτεται ακόμη και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. Αλλά η Corriere della Sera, αναφέρει ότι η Λέγκα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να στηρίζει την παρούσα κυβέρνηση, «τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές του Μαϊου. Τέλος, η εφημερίδα Il Messaggero διερωτάται αν μια χώρα μπορεί να κυβερνηθεί αποτελεσματικά από δύο πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες δεν έχουν ένα κοινό σχέδιο για το μέλλον, αλλά μόνον «μια επιχειρησιακή συμφωνία».

Ενδοκυβερνητική σύγκρουση Λέγκας-Πέντε Αστέρων

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε συγκάλεσε νέο υπουργικό συμβούλιο, για το Σάββατο, ωστόσο ο αντιπρόεδρος Ματέο Σαλβίνι και οι υπουργοί του κόμματός του δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν.

Η Λέγκα απορρίπτει στο μεταξύ, τις κατηγορίες του έτερου αντιπροέδρου και αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος κατήγγειλε ότι με κάποια «σκοτεινή παρέμβαση» μετά το υπουργικό συμβούλιο προστέθηκαν φορολογικά μέτρα τα οποία ευνοούν την νομιμοποίηση ποσών που μπορεί να προέρχονται από «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Ο Ντι Μάιο δήλωσε έτοιμος να πληροφορήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος