Μόλις έξι μήνες απ’όταν ανέλαβε την εξουσία, ο κυβερνών συνασπισμός της Κροατίας κατέρρευσε εν μέσω διένεξης γύρω από τον υπουργό Οικονομικών Ζντράβκο Μάριτς, με την αντιπολίτευση να ζητά την παραίτηση του και τον πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς (Andrej Plenkovic) να πάυει από τα καθήκοντα τους τέσσερις υπουργούς. «Δεν είμαστε πλέον μέρος αυτής της κυβέρνησης» ξεκαθάρισε ο ηγέτης του κόμματος Most («Γέφυρα»), Μπόισο Πετρόφ, που με τους τέσσερις υπουργούς στήριζε την κυβέρνηση.

Την ώρα που ο μεγαλύτερος «εργοδότης» στη χώρα, η εταιρεία λιανικής Agrokor, βρίσκεται στα όρια της πτώχευσης με χρέος στα έξι δισεκατομμύρια δολάρια, η αντιπολίτεσυη έθεσε θέμα αξιοπιστίας του υπουργού Οικονομικών καθ΄ότι διατέλεσε προϊστάμενος της Agrokor.

«Όσοι υπουργοί αρνήθηκαν να στηρίξουν Μάριτς, πήραν απόλυση, ενώ είναι σε εξέλιξη το έγκλημα στην Agrokor», τόνισε ο ηγέτης του Most.

O 47χρονος πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς ο οποίος ανήλθε στην εξουσία από τις πρόωρες γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, δήλωσε την Πέμπτη ότι ήταν έτοιμος για νέα εκλογική αναμέτρηση.

Σε 18 μήνες οι Κροάτες ψηφοφόροι κλήθηκαν δύο φορές στις κάλπες.

Την ερχόμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο του Ζάγκρεμπ πρόκειται να συζητήσει την τύχη του υπουργού Οικονομικών.

ΠΗΓΗ: France 24

Μοιράσου το άρθρο: