Στα χέρια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εναποτίθενται οι ελπίδες να διασωθεί η διάσκεψη της Ελβετίας για το Κυπριακό.

Ο κ. Γκουτέρες βρίσκεται στο Κραν Μοντανά όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους όλων των μερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είμαστε μακριά από σύγκλιση, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της Τουρκίας και των Ελληνοκυπρίων, ενώ η Τουρκία έχει δεχτεί πίεση από τον γενικό γραμματέα για την παραίτησή της από παρεμβατικά δικαιώματα, επιχειρεί όμως με άλλον τρόπο την διατήρησή τους.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι «σώσαμε τρεις φορές τη διαπραγμάτευση από το να καταρρεύσει».

«Αλλά αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να στηρίζεται στα δίκαια των ανθρώπων, των κρατών, των λαών και στο Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Είμαστε σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση» εξήγησε ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά έχει υπερασπιστεί το Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο, έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κύπρου να είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος».

Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε: «Είμαστε ακόμα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που θα συνεχιστεί και τώρα το βράδυ, στη συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπειών και με δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ».

Εξερχόμενος από τον συνεδριακό χώρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνέστησε ψυχραιμία και υπομονή λέγοντας ότι «συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις», ενώ θέλησε να επαναλάβει, όπως είπε, ότι γνωρίζει τα όρια και τα περιθώρια μέσα στα οποία διαπραγματεύεται. «Συνεπώς» πρόσθεσε, «μέχρι στιγμής δεν θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει αυτό που εσκεμμένα διαδίδεται».

Ερωτηθείς αν η άλλη πλευρά έχει δώσει προτάσεις ο Πρόεδρος είπε: «δεν θέλω να πω περισσότερα. Να αρκεστούμε μέχρι εδώ και εν συνεχεία όταν και εφόσον λήξουν (οι διαβουλεύσεις) είτε επιτυχώς είτε ατυχώς τότε θα ενημερωθείτε».

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Κυπριακό: Ακροβασίες σε τεντωμένο σχοινί και ύστατες προσπάθειες (video)

Μοιράσου το άρθρο: