Γλώσσα εργασίας τα γαλλικά αντί τα αγγλικά κατά τις συνομιλίες για το Brexit, ζητά ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει σε «αποκλειστικό» θέμα το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας που έχει τεθεί επικεφαλής του περίπλοκου διαζυγίου με το Λονδίνο, διέψευσε με μήνυμα του στο Twitter το δημοσίευμα.

Το θέμα είχε πάρει ωστόσο διαστάσεις και στις Βρυξέλλες.

«Δεν θα σχολιάσουμε έως ότου λάβουμε επίσημο αίτημα», δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία συμμετέχει για πρώτη φορά σε σύνοδο της ΕΕ.

Η εφημερίδα Guardian, έγραψε ότι «αιφνιδιασμένη» εμφανίστηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όταν ρωτήθηκε στις Βρυξέλλες, για τη χρήση της γαλλικής γλώσσας ως γλώσσας Brexit: «Αν είμαι σωστά ενημερωμένη, έχουμε όλοι το δικαίωμα να μιλάμε στη μητρική μας γλώσσα», φέρεται να δήλωσε.

Ο 65χρονος Μπαρνιέ, που μιλά άπταιστα αγγλικά, αν και με προφορά, δεν αποτέλεσε δημοφιλή επιλογή για κάποιους Βρετανούς πολιτικούς, οι οποίοι μάλιστα χαρακτήρισαν «πράξη πολέμου» τον διορισμό του από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ως Επίτροπος της ΕΕ μέχρι το 2014, ο 65χρονος Μπαρνιέ είχε ήδη «δύσκολη σχέση» με το Λονδίνο καθώς επεδίωξε να αυστηροποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον βρετανικό τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Άλλοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πάντως ότι η ομάδα δράσης του Μπαρνιέ, αριθμεί αυτή τη στιγμή 15 άτομα και δεν περιλαμβάνει Βρετανούς, επομένως είναι λογικό να επικοινωνεί κυρίως στα γαλλικά.

Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ανήσυχοι βλέποντας «να κινδυνεύει η αγγλική» ως παγκόσμια lingua franca , καλώντας τις Βρυξέλλες να μην ανατρέψουν το καθεστώς των τριών επίσημων γλωσσών εργασίας, δηλαδή αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters,Guardian

Μοιράσου το άρθρο: