Γαλλία: Άνοιξε η εργασιακή μεταρρύθμιση – Σε θέση μάχης τα συνδικάτα

Ο νέος εργατικός κώδικας, έχει στόχο “να μειωθεί η ανεργία» τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ διαβεβαιώνοντας πως η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση της προεδρίας Μακρόν που περιλαμβάνεται σε πέντε διατάγματα, είναι «φιλόδοξη, ισορροπημένη και δίκαιη». Σε θέση μάχης τα συνδικάτα, ωστόσο το μεγαλύτερο, η μεταρρυθμιστική CFDT, ανακοίνωσε πως δεν θα καλέσει σε απεργία, αν και τονίζει πως «χάθηκε η ευκαιρία» για βελτίωση των εργασιακών σχέσεων. «Όλοι οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν, πρόκειται για το τέλος των συμβάσεων εργασίας», δήλωσε o γενικός γραμματέας του εργατικού συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέ καλώντας «τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους να βγουν στους δρόμους στις 12 Σεπτεμβρίου» για τις πρώτες κινητοποιήσεις.

«Για πρώτη φορά, μια μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας δίνει την προτεραιότητα στις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό.

Ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών για απόλυση και μεγαλύτερη ευελιξία στις εταιρείες να προσαρμόζουν τους μισθούς και το ωράριο εργασίας στις συνθήκες της αγοράς, χωρίς διαπραγμάτευση με τα συνδικάτα προβλέπουν τα διατάγματα.
Ως παραχώρηση προς τα συνδικάτα, η κανονική αποζημίωση απόλυσης αυξάνεται, από 20% του μισθού για κάθε χρόνο στην εταιρεία, σε 25%.

Εν μέσω αναταράξεων για τις επίμαχες αλλαγές, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, και επί της ουσίας ζητά πίστωση χρόνου καλώντας τους συμπατριώτες του να μην τον καταδικάσουν ακόμη.

Με τη δημοτικότητά του να βρίσκεται σε κάθετη πτώση, ο 39χρονος Μακρόν παρουσιάζει λεπτομερώς στην εφημερίδα Le Point τις φιλοδοξίες του να ξαναγίνει η Γαλλία «μεγάλη δύναμη και να ξεπεράσει το αίσθημα της ήττας», με την παράλληλη εφαρμογή ευρέων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, από τα δημοσιονομικά, ως την παιδεία.

Σύμφωνα με εταιρείες δημοσκοπήσεων πολλοί ψηφοφόροι αισθάνονται πως οι πολιτικές του Μακρόν ευνοούν τους πλούσιους, με αιχμή μεταρρυθμίσεις όπως ο φόρος μεγάλης περιουσίας και οι περικοπές στα επιδόματα στέγασης.

Πρέπει «να ζω επί μήνες με την ανυπομονησία του λαού», τόνισε ο Μακρόν ωστόσο, επέμεινε στο επιχείρημα ότι το έργο του δεν μπορεί να κριθεί τις πρώτες 100 ημέρες.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Μακρόν επισημαίνει ότι επιθυμεί την επανίδρυση μιας Ευρώπης «που προστατεύει», τόσο στον εμπορικό όσο και στον αμυντικό τομέα, η οποία θα μπορεί να συγκρίνεται σε δύναμη με τις ΗΠΑ και την Κίνα και θα γίνει «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου».

Υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε ο Επίτροπος της Ε.Ε Πιέρ Μοσκοβισί, αναφορικά με τη δημιουργία ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης, ώστε να διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό και “να ενισχύει τις επενδύσεις αλλά και την αλληλεγγύη”.

«Η διεθνής σκηνή δεν είναι ιδιαίτερα κουλ»

Με αυτή τη φράση ο Μακρόν αναφέρθηκε στις διεθνείς σχέσεις σχολιάζοντας: «Είμαι αναγκασμένος να μιλάω με τον Ερντογάν κάθε εβδομάδα» και υπενθύμισε ότι στην τελευταία επικοινωνία ζήτησε από την Άγκυρα «την άμεση απελευθέρωση» του δημοσιογράφου Λου Μπιρό που κρατείται στην Τουρκία.

https://twitter.com/TODAYS_TURKEY/status/903224512967311360

Αναφερόμενος στην «απόλυτη διαφωνία του» με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα της Ουκρανίας, ο Μακρόν τόνισε ότι «η Γαλλία δεν θα του χαριστεί», όμως πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «εγκαινίασαν ένα διάλογο σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών, τον διάλογο Τριανόν».

Τόνισε πάντως ότι Ρωσία και Γαλλία συμφωνούν σε κάποια θέματα, «κυρίως σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή».

ΠΗΓΗ:Le Point, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος