“Mαζί καινοτομούμε”: Ελληνογαλλικό Δίκτυο και Φόρουμ

Του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου

Η ελληνική λέξη «μαζί» και ο γαλλικός όρος για την καινοτομία «innovation» ενώθηκαν πριν ένα χρόνο για να ονοματοδοτήσουν ως «MAZINNOV» ένα δίκτυο συνεργασίας ανθρώπων, επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς και δημόσιων φορέων της Ελλάδας και της Γαλλίας, με αντικείμενο την ανάπτυξη της τεχνολογίας και καινοτομίας.
Η υλοποίηση αυτής της ιδέας έγινε στο πλαίσιο των συμφωνιών Ελλάδας και Γαλλίας που είχαν συναφθεί μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Αλέξη Τσίπρα, το φθινόπωρο του 2015, κατά την τότε επίσκεψη του τέως προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στη χώρα μας. Πέρυσι τα μέλη του δικτύου συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατά τη διοργάνωση του 1ου Ελληνογαλλικού Φόρουμ Καινοτομίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Φέτος, στις 10 και 11 Νοεμβρίου διοργανώθηκε το 2ο ανάλογο Φόρουμ, τη φορά αυτή στην Τεχνόπολη.
Για τους σκοπούς του δικτύου «MAZINNOV» και των ελληνογαλλικών Φόρουμ Καινοτομίας, καθώς και για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που έχουν υπάρξει ρωτάμε τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Christophe Chantepy,  ο οποίος υπήρξε, σε μεγάλο βαθμό, ο εμπνευστής και ο κύριος μοχλός των δύο πρωτοβουλιών.
“Mαζί καινοτομούμε”: Ελληνογαλλικό Δίκτυο και Φόρουμ
Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy

Ποια είναι η φιλοσοφία του Δικτύου ΜAZINNOV και του Φόρουμ Τεχνολογίας και Καινοτομίας;

Η καινοτομία αποτελεί την προετοιμασία του κοινού μας μέλλοντος. Έτσι, θέλαμε να γράψουμε ένα επιπλέον κεφάλαιο των στενών σχέσεων που έχουν ήδη οι δύο χώρες μας σε διάφορους τομείς. Και αυτό το νέο κεφάλαιο ήταν συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας. Το δίκτυο MAZINNOV αποτελεί το εργαλείο αυτής της συνεργασίας. Είναι επίσης μια ευκαιρία για τις νεολαίες μας να δημιουργήσουν καινούργιες σχέσεις.

Πως θα συγκρίναμε το 1ο  Φόρουμ που έγινε πέρσι με το φετινό 2ο από πλευράς θεματολογίας, συμμετοχών, αποτελεσμάτων κλπ;

Το 1ο Φόρουμ, τον Νοέμβριο του 2016,  ήταν η πρώτη ευκαιρία να συναντηθούν οι μεγαλύτεροι εκπρόσωποι των «οικοσυστημάτων» της καινοτομίας στις δύο χώρες μας. Και στο τέλος αυτού του πρώτου Φόρουμ, όλοι οι συμμέτοχοι υπέγραψαν τη Χάρτα MAZINNOV, που αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του ομώνυμου δικτύου.

Φέτος, είχαμε δύο κύριες πρωτοβουλίες. Η πρώτη έφερε την ονομασία ADOPT και αποσκοπούσε στο να  υιοθετηθούν ελληνικές startups που χρειάζονται βοήθεια από μεγαλύτερες εταιρείες, από τη Γαλλία, αλλά και την Ελλάδα. Η  δεύτερη πρωτοβουλία με τον τίτλο IMAGINE κάλεσε νέους  Έλληνες και Γάλλους να παρουσιάσουν την ιδέα τους για το αύριο, με ορίζοντα το 2050.

Είχαμε επίσης και τρία εργαστήρια : την incubateur artistique (καλλιτεχνική θερμοκοιτίδα), την λεγόμενη Landing zone, καθώς και μια σειρά από συζητήσεις και διεργασίες για τις smart cities (έξυπνες πόλεις). Σε όλα αυτά υπήρχαν πάνω από 1 500 συμμετοχές, ενώ σε περίπου 15000 ανήλθαν οι followers της αναμετάδοσης του Φόρουμ σε live streaming, μέσω του διαδικτύου.“Mαζί καινοτομούμε”: Ελληνογαλλικό Δίκτυο και Φόρουμ

Η φετινή ιδέα, που προαναφέρατε, «υιοθέτησε μια startup” βρήκε ανταπόκριση σε παραδοσιακές ελληνικές και γαλλικές επιχειρήσεις; Και επειδή παρακολουθήσαμε ότι ορισμένες “startups”, που είχαν εμφανιστεί στο περσινό φόρουμ, στη συνέχεια μετείχαν σε σχετικές εκθέσεις στη Γαλλία, όπως η ΒIG, η VivaTech κλπ. πως τα πήγαν;

Φέτος, πάνω από 20 ελληνικές startups υιοθετήθηκαν από μία, από δύο ή και από τρεις μεγαλύτερες εταιρίες από την Ελλάδα και τη Γαλλία. Και νομίζω ότι μπορούμε να θεωρήσουμε αυτό αποτέλεσμα ως μια επιτυχία. Όμως, όπως είπατε, το δίκτυο MAZINNOV προσφέρει και άλλες ευκαιρίες  συνεργασίας σε ελληνικές startups : πολλές startups συμμετείχαν στο Hacking της πόλης των Παρισίων, στο BIG  που διοργανώνει η  BPI (Banque publique d’investissement) ή στην εκδήλωση VIVATECH.

Να αναφέρω μόνον δύο παραδείγματα μεταξύ των πολλών αποτελεσμάτων που είχαν αυτές οι συμμετοχές: -η ελληνική startup InSyBio (Intelligent Systems Biology) πήρε το πρώτο βραβείο της εταιρείας SANOFI  στο VIVATEC -η Corallia και η CAP DIGITAL υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία συνεργασίας.

“Mαζί καινοτομούμε”: Ελληνογαλλικό Δίκτυο και ΦόρουμEίχατε ασχοληθεί και προσωπικά στην συμπερίληψη της καινοτομίας όσον αφορά στη σύναψη των ελληνογαλλικών συμφωνιών συνεργασίας το 2015, δίπλα στους πολιτιστικούς και μορφωτικούς τομείς που αποτελούν παράδοση στις σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας. Γιατί επιμείνατε για κάτι τέτοιο;

Για την ακρίβεια δεν χρειάστηκε να επιμείνω, γιατί η πρόταση της πρεσβείας για συμπερίληψη και υπογράμμιση αυτού του τομέα έγινε αμέσως αποδεκτή. Κι αυτό διότι, όπως ήδη ανέφερα, η καινοτομία καθίσταται απολύτως αναγκαία σε έναν κόσμο όπου οι πάσης φύσεως αλλαγές (οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές αλλαγές) είναι τόσο βαθιές και γρήγορες.

Πως προχωρούν έως τώρα και πως πρόκειται να εξελιχθούν οι υπόλοιπες συμφωνίες και σχέσεις που προβλέφθηκαν ήδη από το 2015, με την τότε επίσκεψη του Προέδρου Holland, τις επισκέψεις των πρωθυπουργών Valls και Cazeneuve που ακολούθησαν, καθώς βέβαια και τις συνομιλίες που έγιναν πρόσφατα στην Αθήνα μεταξύ του Πρόεδρου Macron και της ελληνικής πλευράς;

Κατ΄ αρχή να πούμε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας βρίσκονται σε δυναμική και θετική εξέλιξη σε όλους τους τομείς. Και με την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, βλέπουμε ένα καινούργιο ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών.  Υπάρχουν ήδη πολλά σχέδια. Αυτό αφορά, επίσης, τον τομέα της άμυνας και των εξοπλισμών, για τον οποίο γνωρίζουμε ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Στο χώρο του πολιτισμού είναι γνωστό πως έχουμε πολλές και εξαιρετικές πρωτοβουλίες από το Γαλλικό Ινστιτούτο, καθώς και μεταξύ του Ινστιτούτου και ελληνικών πολιτιστικών θεσμών. Να αναφέρουμε, επίσης, ότι η Γαλλία συμμετείχε δυναμικά στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα.

Επιπλέον, θα ήθελα να υπογραμμίσω πως η συμμετοχή της χώρας σας στις προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης είναι σημαντική. Ο Πρόεδρος Μακρόν έκανε, ιδιαίτερα εδώ, στην Αθήνα, μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις. Η υποστήριξη της Ελλάδας σ’ αυτόν τον τομέα  έχει μεγάλη σημασία και είναι πολύ σημαντική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος