Ν. Μαραβέγιας: “Το Brexit ίσως να μη βρει εφαρμογή σε κρίσιμα θέματα” (audio)

«Τα συμφέροντα της Βρετανίας και της Ευρώπης είναι τόσο αλληλένδετα, που πάρα πολύ δύσκολα θα δούμε στην πράξη αυτό το δημοψήφισμα να έχει αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, που διδάσκει Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση στον τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον Ανδρέα Παπασταματίου στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας

Ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, που διεξήχθη μετά το δημοψήφισμα για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Ο κ. Μαραβέγιας εκτίμησε, ότι “οι σκληρές δηλώσεις στην Σύνοδο για επίσπευση των διαδικασιών αποχώρησης της Βρετανίας, είχαν περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα και μάλιστα προς αποτροπή άλλων ανάλογων περιστατικών, αλλά στην πραγματικότητα, όπως είπε χαρακτηριστικά «43 χρόνια γάμος, ξέρετε, πάρα πολύ δύσκολα διαλύεται».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αφού: “ενώ η ευρωπαϊκή ιδέα…. συγκινεί τους ευρωπαϊκούς λαούς, ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται αυτή η ενοποίηση φαίνεται ότι απογοητεύει τους λαούς”.

Διευκρίνισε όμως, πως “ανάλογες καμπάνιες και δημοψηφίσματα γίνονται με όρους εσωτερικής αντιπαράθεσης και εκεί βρίσκουν έδαφος όσοι επενδύουν στον λαϊκισμό με ακροδεξιό συνήθως, αλλά και ενίοτε ακροαριστερό πρόσημο να αποδώσουν στην Ευρώπη και ευθύνες, που δεν της αναλογούν”.

Ο κ. Μαραβέγιας κατέληξε με την εκτίμηση, ότι “στα πιο κρίσιμα θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρώπη το Brexit ίσως και να μην βρει εφαρμογή”.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος