Το ναυάγιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό – Την Τρίτη ενημερώνει τη Βουλή ο Α. Τσίπρας (video)

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 7 Ιουλίου 2017, μετά από μία σκληρή διπλωματική μάχη, έπεσε η αυλαία της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα. Την προσεχή Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει την Ολομέλεια για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ζήτημα βάσει του άρθρου .

Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο θέμα  της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων και η άκαμπτη εμμονή της στη διατήρηση του παρεμβατικού δικαιώματος επέμβασης και των εγγυήσεων για τουλάχιστον 15 χρόνια μέχρι την επανεξέτασή τους ήταν από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις στο αδιέξοδο.

Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης είχε αφεθεί να διαφανεί ότι υπήρχαν ορισμένες συνθήκες ακόμα και για μια συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα εφόσον η Τουρκία δεσμεύονταν ότι θα δεχόταν να εγκαταλείψει τα παρεμβατικά της δικαιώματα και τις εγγυήσεις.

Αυτό στην πράξη δεν αποδείχτηκε καθώς μετά από έντονες ώρες συζητήσεων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και μετά από οδηγίες του Έλληνα πρωθυπουργού ζήτησε να έχει γραπτώς τις προτάσεις της Τουρκίας ως προς το μέλλον της Συνθήκης Εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Παρά την αντίθετη αίσθηση που είχε μέχρι τα ξημερώματα δημιουργηθεί, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όταν ερωτήθηκε επίμονα από τον Ν. Κοτζιά, παραδέχτηκε ότι η Τουρκία δεν επρόκειτο να συναινέσει στην κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων της χώρας του επί της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι και τα δύο θα διατηρούνταν για τουλάχιστον 15 χρόνια, όταν θα μπορούσε να γίνει μια αναθεώρησή τους, θέση που απορρίφθηκε άμεσα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ασυμφωνία σε όλα

Συμφωνία δεν υπήρχε ούτε ως προς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις εδαφικές αναπροσαρμογές αλλά και ως προς την απαίτηση της Τουρκίας οι Τούρκοι πολίτες να έχουν στην Κύπρο ισότιμη μεταχείριση με τους  Έλληνες που είναι πολίτες κράτους-μέλους της ΕΕ.

Το σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ανοικτό

Ο Ν. Κοτζιάς  με μήνυμά του στο twitter  τα ξημερώματα ανέφερε ότι «δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ανοικτό».

Σε ενημέρωση που έκανε μετά το πέρας των συνομιλιών σε Έλληνες και Κύπριους δημοσιογράφους εξέφρασε τη βούλησή της Ελλάδας να συνεχίσει να εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης ώστε η Κύπρος να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος χωρίς εγγυήσεις και κηδεμόνες.

Διατύπωσε δε την ικανοποίησή του για την άψογη συνεργασία με την ηγεσία της Κύπρου και εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ  Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι τουρκικές προτάσεις δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές

Τη λύπη του εξέφρασε και  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης,  ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, «Δυστυχώς» δήλωσε «δεν υπήρξε αποτέλεσμα από  την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της συνθήκης των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, καθώς επίσης και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Πέρα από την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οι τουρκικές  θέσεις που εκφράστηκαν για το υπόλοιπο των κεφαλαίων όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του γγ αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης  «από την πρώτη μέρα της παρουσίας του  στο Κραν Μοντάνα υπέβαλε συγκεκριμένες και περιεκτικές  προτάσεις στη βάση και των ιδεών του γγ έτσι ώστε αν γίνονταν αποδεκτές να ανοίξει ο δρόμος για μία συνολική λύση του Κυπριακού. Συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις, οι οποίες αντιμετώπιζαν και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων χωρίς να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της ελληνικής κοινότητας».

Η Ελλάδα ήρθε με εποικοδομητική διάθεση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου εξήρε την  στάση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια υπέβαλε και η ελληνική κυβέρνηση η οποία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Κραν Μοντάνα παρουσιάστηκε με εποικοδομητική διάθεση και προσέγγιση για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα».

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο» πρόσθεσε «ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία τόσο με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που βρισκόταν στο Κραν Μοντανα όλες αυτές τις μέρες, όσο και τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο ήταν σε συνεχή επαφή».

«Το αποψινό αποτέλεσμα» επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης «δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου. Η απαράδεκτη  παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενισχύσει τις προσπάθειες του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να  αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας».

Ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεχτό από την τουρκική πλευρά. «Από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία κράτησαν αυτή τη στάση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε ότι δεν είδαν φως προσέγγισης γι’ αυτό και δεν ήρθαν ούτε και οι πρωθυπουργοί.  Όπως είπε, δεν έχει κανένα νόημα να επιμένουν στις παραμέτρους του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης.

O Τούρκος υπουργός, ερωτηθείς από το πρακτορείο Anadolu αν η διαρροή εγγράφων από την ελληνοκυπριακή πλευρά συνέβαλε στην αποτυχία, είπε πως δεν θέλει να αρχίσει τις κατηγορίες με το που ολοκληρώθηκε η διάσκεψη, ωστόσο ανέφερε πως υπήρξαν πολύ αρνητικά βήματα, όπως πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων και υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έδειξαν την απαραίτητη προσέγγιση. Ο Γιλντιρίμ καταφέρθηκε εναντίον της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστηρίζοντας ότι δεν επέδειξε «εποικοδομητική συμπεριφορά για λύση », επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη την ευθύνη για την αποτυχία του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επανένωση της Κύπρου.
“Εμείς παραμένουμε ανυποχώρητοι στα θέματα ασφάλειας και τις εγγυήσεις και δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης σε αυτά, σε όποια λύση και αν φτάσουμε, σε ότι και να συμφωνήσουμε για να μην έχουμε και πάλι τις οδύνες του παρελθόντος.
Η Τουρκία θα εξαντλήσει μέχρι τέλους όλα τα δικαιώματα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο για να υπερασπίσει τα δίκαια των αδελφών μας στην ΤΔΒΚ. Εμείς θα εξακολουθούμε να είμαστε εποικοδομητικοί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο νησί ενώπιον του ΟΗΕ ή και άλλων φορέων. Κι αν δεν συμβεί δεν είναι το τέλος του κόσμου. Η ζωή συνεχίζεται. θα συνεχίσουμε να πράττουμε τα δέοντα για την ΤΔΒΚ.
Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα στην μονομερή εξόρυξη των φυσικών πόρων”, ανέφερε ο Γιλντιρίμ.

ΟΗΕ: Μπορούν να αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες

Σε συνέντευξη τύπου ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωνε ότι «οι συνομιλίες για το Κυπριακό έκλεισαν χωρίς συμφωνία» και τόνιζε: «Λυπάμαι πολύ που ανακοινώνω ότι παρά την πολύ ισχυρή δέσμευση και συμμετοχή όλων των αντιπροσωπειών και διαφορετικών πλευρών η Διάσκεψη  για το Κυπριακό έκλεισε  χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία».

Ο κ. Γκουτέρες θέλησε να εκφράσει τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή του στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και να ευχηθεί «το καλύτερο για όλους τους Κύπριους, το Βορρά και τον Νότο» καθώς  και τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στους εκπροσώπους  των εγγυητριών δυνάμεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να εκφράσω στην ομάδα του ΟΗΕ, υπό την ηγεσία του Έσπεν Άιντε, που έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να προσεγγίσει τις θέσεις των διαφόρων αντιπροσωπειών.

Σε ερώτηση εάν τα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι «η Διάσκεψη έληξε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του Κυπριακού», τονίζοντας ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών ως διαμεσολαβητή και θα είναι πάντα στη διάθεση των μερών που επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνία, αν το επιθυμούν.

Η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει κάθε νέα πρωτοβουλία στο μέλλον για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Κληθείς να σχολιάσει την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανέφερε ότι «παρά τις δέκα ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων, ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εναπομείνασες διαφορές ήταν πολύ σημαντικές και για τις δύο πλευρές για να καταλήξουν σε συμφωνία επί πολλών θεμάτων αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας ότι η ΕΕ «υποστήριξε τόσο πολιτικά όσο και σε τεχνικό επίπεδο τη διαδικασία και παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε και τις δύο πλευρές προκειμένου να επιτύχουν μια βιώσιμη διευθέτηση στο μέλλον».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα σημεία στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία, ο ίδιος εκπρόσωπος παρέπεμψε στην ακριβή διατύπωση του γγ του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας ότι η Διάσκεψη ήταν μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Παρέπεμψε επίσης στην ομιλία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου τόνισε ότι το Κυπριακό είναι προτεραιότητα για τον πρόεδρο.

Τέλος, ο Α. Βίντερστάιν σημείωσε ότι το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ευαίσθητο και δύσκολο, επαναλαμβάνοντας ότι η διαδικασία είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και πως η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στη στήριξή της, ενώ δεν επιβεβαίωσε καμία συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν και του Ζ.Κ. Γιούνκερ στο περιθώριο της G20 στο Αμβούργο.

Οι Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί

Καθώς αναχώρησαν το πρωί από το Κραν Μοντανά για την Κύπρο, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, έστειλαν μέσω twitter τις πρώτες αντιδράσεις τους.
«Τώρα πρέπει να εκτιμήσουμε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις αρνητικές εξελίξεις και να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή!», αναφέρει ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Νικόλας Παπαδόπουλος, ζητά και πάλι νέα στρατηγική. «Η αποτυχία οφείλεται στην τούρκικη αδιαλλαξία» και προσθέτει: «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι Νέα Στρατηγική & πίστη στο δίκαιο του λαού μας».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, τόνισε ότι «η τουρκική αδιαλλαξία για μια ακόμα φορά οδήγησε την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού σε ναυάγιο».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης έγραψε στο twitter: «Τι αχαριστία, Θεέ μου; Ούτε ένα ευχαριστώ. Τους έδωσε εκ περιτροπής, ευρωπαϊκές ελευθερίες κ.λπ. και τον είπαν “λαϊκιστή”».

Η ΝΔ

«Δυστυχώς, η αδιαλλαξία της Άγκυρας στα θέματα της ασφάλειας και της παραμονής κατοχικών στρατευμάτων, καθώς και η επιμονή της στη διατήρηση παράλογων επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, υπέσκαψαν υην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος. Και πρόσθεσε:

“Η Διεθνής Κοινότητα γνωρίζει καλά που βρίσκονται οι ευθύνες. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να συμβάλει ενεργά ‬ώστε:
Πρώτον: Να μην εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και του τερματισμού της σαραντατριάχρονης παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού.
Δεύτερον: Να αποτραπεί κάθε απόπειρα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα προκαλούσε ένταση και ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

‪Η υποστήριξή μας στις ενέργειες του Προέδρου Αναστασιάδη είναι στέρεη και διαρκής», καταλήγει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Το Ποτάμι

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στην Ελβετία, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε στο περιστύλιο της Βουλής ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να έχουν όλοι οι Κύπριοι κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

«Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι πολύ μεγάλες. Θα πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουν ότι το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη θα πρέπει να γκρεμιστεί. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να χτίσουν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Και η προσπάθειά μας, εμάς και των Κυπρίων, πρέπει να συνεχιστεί», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Η Ένωση Κεντρώων

Την άποψη ότι «ο κ. Τσίπρας καλλιέργησε ελπίδες οι οποίες διαψεύστηκαν» διατυπώνει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, είχε προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα, ότι και ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο θα απέβαινε άκαρπος, λόγω της αδιαλλαξίας και κακοπιστίας της Τουρκίας» και εκφράζεται η άποψη ότι «και στους υδρογονάνθρακες η Τουρκία θα κρατήσει την ίδια στάση».

Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, «θα προχωρεί η Κύπρος και η Ελλάδα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες και με εταιρείες και στο τέλος θα έρχεται η Τουρκία να τα τινάζει όλα στον αέρα. Η μάχη της Ελλάδας πρέπει να είναι μάχη υψηλής διπλωματίας και για αυτό μόνο στην αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να βασιζόμαστε. Άλλη μία φορά εκείνοι που έβριζαν και αμφισβητούσαν την Ευρώπη πρέπει να αντιληφθούν ότι μόνο εις αυτήν μπορούμε να βασιστούμε για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής».

Η συζήτηση στη Βουλή

Τη συζήτηση της Τρίτης τη ζήτησε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής», τον λόγο θα μπορούν να λάβουν και οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης. Όπως, ειδικότερα, ορίζει το άρθρο 142Α:

1. Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού, μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» του επόμενου άρθρου να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.

2. Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της αντιπολίτευσης πριν από τουλάχιστον 24 ώρες.

3. H ανακοίνωση ή δήλωση της κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα λεπτά της ώρας.

4. Oι πρόεδροι των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της κυβέρνησης για πέντε λεπτά της ώρας, κατ’ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας προέδρου Kοινοβουλευτικής Oμάδας στη συζήτηση τον αναπληρώνει εκπρόσωπός του οριζόμενος απ’ αυτόν.

5. H απάντηση του πρωθυπουργού στις απόψεις των προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε λεπτά της ώρας.

6. H δευτερολογία των προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία λεπτά και του πρωθυπουργού, ο οποίος μιλάει τελευταίος, τα πέντε λεπτά της ώρας.

7. Όταν οι ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής γίνονται από τον πρωθυπουργό, οι αναπληρωτές-εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων δεν μπορούν να λάβουν τον λόγο, με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 4 αυτού του άρθρου.

8. Η κυβέρνηση, επίσης, ενημερώνει τη Βουλή, διά των υπουργών, για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ο χρόνος αγόρευσης των υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών-εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα πέντε λεπτά. Η δευτερολογία των υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε λεπτά, των δε αναπληρωτών-εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα τρία λεπτά της ώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Κυπριακό: Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες-Κοτζιάς: Τρεις φορές σώσαμε τη διαπραγμάτευση (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος