Ο κίνδυνος νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης και το παγκόσμιο χρέος που πρόσφατα αυξήθηκε στα 244 τρισεκατομμύρια δολάρια, θα κυριαρχήσουν στην πρώτη ημέρα εργασιών του Φόρουμ του Νταβός, με ηγετικά στελέχη της Goldman Sachs, της Google και της Blackstone, γκουρού των hedge funds, αλλά και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνουχίν, να συμμετέχουν στις συνομιλίες.

«Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει χάσει σε δυναμικότητα, οι εμπορικές διενέξεις πολλαπλασιάζονται, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η κλιματική αλλαγή δείχνουν δυσεπίλυτα», αναφέρει η Έκθεση για τους Παγκόσμιους Κινδύνους που ήδη έδωσε τον τόνο, εστιάζοντας στη γεωπολιτική ένταση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Περίπου 3.000 επιχειρηματίες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένεται να συγκεντρωθούν στο χιονισμένο θέρετρο, μεταξύ των οποίων θα είναι μόνο τρεις ηγέτες από τη ομάδα των 7 πιο ανεπτυγμένων χωρών (G7): ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε τη συμμετοχή του στο φετινό φόρουμ καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μερική αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους, το λεγόμενο shutdown. Ούτε ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν θα ταξιδέψει στην Ελβετία, καθώς προσπαθεί να κατευνάσει τους διαδηλωτές των ‘κίτρινων γιλέκων’ ενώ η Τερέζα Μέι παλεύει να καταλήξει σε συναίνεση για το Brexit.

«Αυτή τη φορά, η παγκόσμια κοινότητα θα δει κατά την έναρξη του Φόρουμ, τον δεξιό λαϊκιστή πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαίρ Μπολσονάρο, που θα κάνει την πρώτη εμφάνιση του στη διεθνή σκηνή», αν και -όπως γράφει η γερμανική Handelsblatt- «τα ενίοτε ρατσιστικά και σεξιστικά συνθήματα του Μπολσονάρο δεν ταιριάζουν στην ατμόσφαιρα του Νταβός».

«Βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε ότι η Βραζιλία άλλαξε» διαβεβαίωσε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, φτάνοντας στην Ελβετία για την «επίσημη πρώτη» στο εξωτερικό, αφότου ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου.

«Δεν υπάρχει πλέον Κήπος της Εδέμ»

Στα 92 του χρόνια ο Βρετανός οικολόγος και παρουσιαστής Ντέηβιντ Ατένμπορο, έδωσε και φέτος το παρόν στο Νταβός τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή επιβάλλει νέα μοντέλα στην οικονομία.

SZ: Οι επικεφαλής πολυεθνικών φοβούνται οικονομική ύφεση

Σύμφωνα με έρευνα της ελεγκτικής εταιρείας PwC, η οποία διεξάγεται ετησίως πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, μεταξύ 1400 κορυφαίων μάνατζερ από 91 χώρες, ο ένας στου τρεις εξ αυτών πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα υποχωρήσει.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία δημοσιεύει την δημοσκόπηση, οι Γερμανοί είναι ακόμα πιο απαισιόδοξοι, λόγω των εμπορικών διαμαχών και του Brexit.

Μοιράσου το άρθρο: