Μέσα σε ατμόσφαιρα «περισυλλογής, κατάνυξης και διακριτικότητας» ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κήρυξε στο Stade de France την έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 κάνοντας τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας με τα ονόματα των 130 θύματα των τζιχαντιστών. Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδευόταν από τη δήμαρχο του Παρισιού, την Αν Ινταλγκό, και τον Ντιντιέ Παγιάρ, δήμαρχο του Σεν Ντενί.

Ο Ολάντ, χωρίς να εκφωνήσει ομιλία, έκανε τα αποκαλυπτήρια της πλάκας που έχει τοποθετηθεί στην πύλη D του σταδίου, στο Σεν Ντενί, ενώ στη συνέχεια μετέβη σε όλα τα σημεία όπου σημειώθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις και έκανε τα αποκαλυπτήρια αντίστοιχων τιμητικών πλακών για τα θύματα.


Έπειτα από ενός λεπτού σιγή και την κατάθεση στεφάνου, ο γιος του θύματος ανέγνωσε κείμενο στο οποίο απηύθυνε έκκληση για επίδειξη «ανεκτικότητας και λογικής», σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Στινγκ έδωσε συναυλία στο Μπατακλάν, το οποίο επαναλειτούργησε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο των επιθέσεων στο Παρίσι. Πριν ξεκινήσει ο Βρετανός τραγουδιστής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, ενώ το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε ήταν το Fragile.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί σήμερα από την τηλεόραση του BBC, δήλωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα του πρόκειται «χωρίς αμφιβολία να παραταθεί για μερικούς μήνες» τον Ιανουάριο, ενόψει κυρίως των προεδρικών εκλογών του 2017. «Είναι δύσκολο σήμερα να τερματιστεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ακόμη περισσότερο διότι θα αρχίσουμε μια προεκλογική εκστρατεία μέσα σε μερικές εβδομάδες, με εκδηλώσεις, με δημόσιες συγκεντρώσεις. Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας», δήλωσε ο Βαλς στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή HARDtalk του BBC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Φωτο: EPA/PHILIPPE WOJAZER/POOL

Μοιράσου το άρθρο: