Στην αρχή το περιέγραφε με τις δηλώσεις του αλλά δεν το ονομάτιζε. Σιγά-σιγά άρχισε να βλέπει τη μετεξέλιξη του ESM ως ένα οργανισμό που θα μπορούσε και να παίξει το ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Τώρα το λέει ευθαρσώς στις συνεντεύξεις του και γίνεται πρωτοσέλιδο άρθρο στην Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Ο Σόιμπλε θέλει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο». 

Η εφημερίδα του Μονάχου παραπέμπει σε δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από τη Ουάσιγκτον -όπου βρίσκεται με αφορμή την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας- σύμφωνα με τις οποίες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έπεισε τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, τα μελλοντικά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής να εφαρμόζονται χωρίς ανάμειξη του ΔΝΤ.

Τα καρφιά του κ.Σόιμπλε προς το ΔΝΤ είναι ευμεγέθη σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος λέει  όπως για παράδειγμα ότι το ΔΝΤ έχει στο μεταξύ εμφανώς «κουραστεί να βοηθά τους Ευρωπαίους». Η SZ επισημαίνει ότι σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση υλοποιήσει πράγματι την εξαγγελία Σόιμπλε «θα πρόκειται για μια ρήξη με την επτάχρονη γερμανική πολιτική διάσωσης του ευρώ. Πολιτική που στήριξε διακαώς  η Καγκελάριος Μέρκελ υπολογίζοντας στη συμμετοχή του ΔΝΤ για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και αρχικά αντίθετος στην εμπλοκή του Ταμείου σε ευρωπαϊκά δημοσιονομικά προγράμματα, ευθυγραμμίστηκε με την επιθυμία της Άγκελα Μέρκελ, «ωστόσο τα επόμενα χρόνια είδε να επιβεβαιώνεται η άποψή του, ότι δηλαδή η συνεργασία με το ΔΝΤ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη», σημειώνει η εφημερίδα.

«Ενώπιον των διαξιφισμών για την Ελλάδα, που διαρκούν εδώ και μήνες, ο Σόιμπλε κατάφερε προφανώς να πείσει τη Μέρκελ να αλλάξει άρδην τη στάση της» γράφει η SZ, προσθέτοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «προανήγγειλε την ταχεία διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM ώστε να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για σύντομη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές, επισημαίνοντας ότι αν η Αθήνα «εφαρμόσει τουλάχιστον τις μισές ή λίγο περισσότερες» από τις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα μπορέσει να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: