Οδομαχίες στο Παρίσι με τραυματίες και συλλήψεις (video)

Οδομαχίες στις οποίες εμπλέκονται μασκοφόροι και κουκουλοφόροι νεαροί και αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων σημειώνονται στο Παρίσι καθώς χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας, εναντίον της κυβερνητικής μεταρρύθμισης της εργασιακής νομοθεσίας. Υπάρχουν 26 τραυματίες, εκ των οποίων 6 διαδηλωτές και είκοσι μέλη των δυνάμεων τάξης, ενώ συνελήφθησαν 15 άτομα που οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Παρισιού. Οι δρόμοι γέμισαν δακρυγόνα και συντρίμμια καθώς οι νεαροί έσπαζαν βιτρίνες και πετούσαν βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών.

Οι Γάλλοι κατέβηκαν στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων, εν μέσω της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για μια ακόμη φορά για τη μεταρρύθμιση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης η οποία έχει προκαλέσει από τον Μάρτιο πολλές απεργίες και διαδηλώσεις που κηλιδώθηκαν από βίαια επεισόδια. Τα συνδικάτα, με επικεφαλής τη CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας), ανακοίνωσαν την κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση του κώδικα εργασιακών σχέσεων.

Οι δυνάμεις της τάξης βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση. Από τη μια το ποδοσφαιρικό Euro, από την άλλη η απειλή τζιχαντιστικών επιθέσεων όπως δείχνει ο βάρβαρος θάνατος τη Δευτέρα ενός αστυνομικού και της συντρόφου του στην περιοχή του Παρισιού. Φόβοι για επεισόδια υπήρχαν και πριν αρχίσει η διαδήλωση, όπως συνέβη και σε πολλές άλλες συγκεντρώσεις που έγιναν από τις 9 Μαρτίου.

Διαδηλώσεις έχουν διοργανωθεί και σε περίπου πενήντα πόλεις της επαρχίας. Στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ έκλεισε λόγω της απεργίας ενός μέρους του προσωπικού. Στους σιδηροδρόμους, έπειτα από 14 ημέρες κινητοποίησης, το ποσοστό των απεργών έφθασε την Τρίτη το 7,3%, σε όλες τις κατηγορίες, έναντι 4,6% τη Δευτέρα.

Λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, αυτή η τελευταία μεγάλη μεταρρύθμιση της θητείας του Φρανσουά Ολάντ αποσκοπεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να δώσει ευελιξία στις επιχειρήσεις ώστε να καταπολεμηθεί η ενδημική ανεργία (σχεδόν 10%). Περιλαμβάνει κυρίως τη χαλάρωση του νόμου για τον χρόνο εργασίας ευνοώντας τις επιχειρησιακές συμφωνίες. Για τους επικριτές του, το κείμενο κινδυνεύει να αυξήσει την αβεβαιότητα για τους μισθωτούς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, μια μικρή πλειοψηφία Γάλλων (54%) τάσσονται κατά της συνέχισης των απεργιών και των διαδηλώσεων. Πριν από τρεις εβδομάδες, μια παρόμοια έρευνα είχε δώσει ακριβώς το αντίστροφο αποτέλεσμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος