Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια χαιρέτισαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ εκτενείς είναι οι αναφορές στα διεθνή δίκτυα.

Ως «σημαντικό βήμα» στην κατεύθυνση της ευρωατλαντικής οικογένειας και «ιστορική ευκαιρία» προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας, χαιρετίζει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, την χθεσινή απόφαση του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ για την συνταγματική αναθεώρηση.

«Καλώς ήρθατε στη Βόρεια Μακεδονία: η Βουλή ψηφίζει για την αλλαγή του ονόματος», τονίζει στον τίτλο ο Γκάρντιαν ενώ ΕΕ και ΝΑΤΟ χαιρετίζουν την απόφαση του κοινοβουλίου στα Σκόπια ως άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της επίλυσης του ονοματολογικού.

«Μια ψήφος ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση της θέσης που σας ανήκει στην διατλαντική μας κοινότητα», αναφέρει μήνυμα του Ντόναλντ Τουσκ.

«Εξαρτάται τώρα από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς ηγέτες να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο και να αδράξουν την ιστορικής σημασίας ευκαιρία για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Την απόφαση της Βουλής στα Σκόπια χαιρετίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών: «Oι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ιστορικής σημασίας ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή.»

Για ευπρόσδεκτη εξέλιξη για ολόκληρη την Ευρώπη έκανε λόγο ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενθαρρύνοντας τους πολιτικούς ηγέτες να συνεργαστούν εποικοδομητικά για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: