«Οι Ευρωπαίοι δεν θα πληρώσουν την απόφαση των ΗΠΑ για το Ιράν»

Οι κυρώσεις που επανέφερε σε ισχύ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των ξένων εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Ιράν είναι «απαράδεκτες» και θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν. «Ήρθε ο καιρός η Ευρώπη να περάσει από τα λόγια στις πράξεις σε ό,τι αφορά την οικονομική κυριαρχία»,  διατρανώνει παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, τονίζοντας ότι τέλη Μαΐου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από τη Γερμανία και τη Βρετανία για να δοθεί απάντηση στις αμερικανικές αποφάσεις. Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, τονίζει: «Διαπραγματευόμαστε με τη Ρωσία και με την Κίνα, για τη διάσωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν εταίρος μας».

«Οι Ευρωπαίοι μεταξύ μας πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας και να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για το ζήτημα αυτό», πρόσθεσε ο Λεντριάν. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των Ευρωπαίων εντός εβδομάδων και προϋποθέτει ευρωπαϊκή δύναμη νέου τύπου», επέμεινε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Τεχεράνη: Δικαίωμα της Συρίας να υπερασπιστεί τα εδάφη της

“Το Ιράν καταδικάζει δυναμικά τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Συρίας. Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας ενθαρρύνει την επιθετικότητα του Ισραήλ. Η Συρία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της,” μετέδωσε η κρατική τηλεόραση,  υποστηρίζοντας το δικαίωμα της Συρίας να υπερασπιστεί τα εδάφη της “κατά της επιθετικότητας του Ισραήλ”.

Στο επικίνδυνο ντόμινο εξελίξεων μετά την απόφαση Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρεμβαίνει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, προειδοποιώντας για έναν “ιδιότυπο τρίτο παγκόσμιο πόλεμο”.

Το Ιράν εξαπέλυσε χθες επίθεση από το έδαφος της Συρίας κατά του Ισραήλ, που απάντησε βομβαρδίζοντας υποδομές των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία, με τουλάχιστον 23 νεκρούς.

 Τον άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών για να αποφευχθεί μια νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ζήτησε ο ΟΗΕ, ενώ Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν, τονίζοντας ότι το Ισραήλ είχε δικαίωμα να αμυνθεί.

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να παραμείνει σε ισχύ, τόνισαν χθες Ρωσία και Γερμανία, ενώ Ερντογάν και Πούτιν χαρακτήρισαν “λάθος” την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία.

Επικοινωνία Πούτιν-Μέρκελ

«Οι Ευρωπαίοι δεν θα πληρώσουν την απόφαση των ΗΠΑ για το Ιράν»
AP Photo/Jens Meyer

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκαν σήμερα, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν, υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι ηγέτες «συζήτησαν την κατάσταση που συνδέεται με το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) μετά τη μονομερή αμερικανική αποχώρηση», ανέφερε το Κρεμλίνο σε μια ανακοίνωση, μια εβδομάδα πριν από την επίσκεψη της Μέρκελ στη Ρωσία.

«Υπογράμμισαν τη θεμελιώδη σημασία της διατήρησης του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια», πρόσθεσε.

Στις 18 Μαΐου η Μέρκελ αναμένεται στο Σότσι, στη νότια Ρωσία, για μια συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε χθες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία να «επεξεργαστούν μέτρα για τη διατήρηση του εγγράφου αυτού που είναι σημαντικό για την περιφερειακή ασφάλεια».

Συνομιλία Ερντογάν-Πούτιν 

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες βράδυ, το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη σχετικά με την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι Πούτιν και Ερντογάν «επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους» να συνεχίσουν να συνεργάζονται προς αυτό τον σκοπό με τις άλλες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Οι Ευρωπαίοι δεν θα πληρώσουν την απόφαση των ΗΠΑ για το Ιράν»
AP Photo/Burhan Ozbilici

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι Ερντογάν και Πούτιν «συμφώνησαν πως η αμερικανική απόφαση στο θέμα της πυρηνικής συμφωνίας ήταν εσφαλμένη και υπογράμμισαν πως αυτή η συμφωνία αποτελεί μια διπλωματική επιτυχία η οποία πρέπει να διατηρηθεί».

Χθες η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε επίσης ότι επιθυμεί να συνεχίσει τη «στενή συνεργασία» με την Τεχεράνη για τη συμφωνία.

Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν δεν είναι λόγος να τεθεί υπό αμφισβήτηση η σχέση της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μέρκελ πρόσθεσε πως οι πιθανότητες να διασωθεί η συμφωνία χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συζητηθούν με το Ιράν.

Η συμφωνία υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2015 έπειτα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και στην Ομάδα 5+1 (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία). Βάσει της συμφωνίας η Τεχεράνη δέχθηκε να παγώσει το πυρηνικό πρόγραμμά της έως το 2025.

Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να αντικρούσει τις αμερικανικές κυρώσεις καταφεύγοντας σε διατάξεις που είχαν δημιουργηθεί για να παρακάμπτεται το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα, τονίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στην εφημερίδα Le Parisien.

Η αμερικανική απόφαση επιβάλλει στις ξένες εταιρείες πολύ σύντομα, σε μια περίοδο τριών ως έξι μηνών, να αποσυρθούν από το Ιράν, ενώ τους απαγορεύεται επίσης να συνάψουν νέες συμβάσεις, καθώς κινδυνεύουν σε διαφορετική περίπτωση να υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία (η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο), όπως και η Κίνα και η Ρωσία, συγκρτούν μέτωπο διάσωσης της συνθήκης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μη διάδοση των πυρηνικών. Το Ιράν αξιώνει για να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία να λάβει εγγυήσεις ως προς τις οικονομικές της διαστάσεις.

Ο Aμερικανός πρόεδρος και μερικοί εκ των στενότερων συμβούλων του ισχυρίζονται ότι η συμφωνία πρέπει να «διορθωθεί», μεταξύ άλλων και με την παράταση των χρονικών ορίων για τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, καθώς και να επιβληθούν μέτρα για να περιορισθούν οι βαλλιστικές δραστηριότητες της Τεχεράνης και ο ρόλος της στις περιφερειακές συγκρούσεις.

Αναστολή δραστηριοτήτων των γερμανικών επιχειρήσεων στο Ιράν ζητά ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ

Την άμεση αναστολή των εμπορικών σχέσεων των γερμανών επιχειρηματιών με το Ιράν ζήτησε ο νεοδιορισθείς πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ με ανάρτησή του στο Twitter, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους. Ο αμερικανός πρέσβης υπερασπίστηκε την δήλωσή του, επικαλούμενος το «διαφορετικό στιλ» του από τους περισσότερους διπλωμάτες.

https://twitter.com/RichardGrenell/status/993924107212394496

«Όπως είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι αμερικανικές κυρώσεις θα στοχεύσουν σε κρίσιμους τομείς της ιρανικής οικονομίας. Οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν πρέπει να σταματήσουν άμεσα», έγραψε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, λίγο μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για αποχώρηση από την συμφωνία με το Ιράν και επαναφορά κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

Οι αντιδράσεις στις δηλώσεις του νέου πρέσβη των ΗΠΑ 

«Δεν είναι δική μου δουλειά να διδάσκω στους ανθρώπους την υψηλή τέχνη της διπλωματίας, ειδικά όχι στον πρέσβη των ΗΠΑ, αλλά φαίνεται σαν να χρειάζεται πράγματι λίγο φροντιστήριο», δήλωσε η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, ενώ ο αρμόδιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για την εξωτερική πολιτική Γιούργκεν Χαρτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Γκρενέλ «θα γίνει γρήγορα γνώστης και θαυμαστής της Γερμανίας, όπως συνέβη με τους προκατόχους του, και αυτό το απίθανο τουίτ θα παραμείνει ένα μεμονωμένο σφάλμα». Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Φάμπιο ντι Μάζι ζήτησε από την κυβέρνηση να καλέσει τον αμερικανό διπλωμάτη και να του εξηγήσει ότι «δεν είναι δική του δουλειά» αυτές οι παρεμβάσεις. «Η παραδοσιακά καλή συνεργασία της Βουλής με τον πρέσβη των ΗΠΑ αποκλείει τις ωμές απειλές εναντίον γερμανικών εταιριών. Αν ο κ. Γκρενέλ θέλει να εργαστεί εδώ σε αυτόν τον τόνο, θα παρατηρήσει σύντομα ότι δεν θα βρει πολλούς φίλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για τα εξωτερικά θέματα Όμιντ Νουριπούρ.

Κριτική στον νέο πρέσβη των ΗΠΑ άσκησε όμως και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ‘Ασελμπορν, ο οποίος δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι το τουίτ του κ. Γκρενέλ είναι «αυθάδεια». «Αυτός ο άνθρωπος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις χθες. Να δίνει τέτοιες εντολές στις γερμανικές επιχειρήσεις … Δεν συμπεριφέρεσαι έτσι στους συμμάχους σου…», τόνισε. «Είμαι βέβαιος ότι το υπουργείο των Εξωτερικών μας θα εξηγήσει στον πρέσβη ότι δεν είναι ο ρόλος του να δίνει κατευθύνσεις ή να εκφράζει απειλές προς τις γερμανικές επιχειρήσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Γερμανοϊρανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μίχαελ Τόκους.

Με νέα του ανάρτηση στο Twitter ο αμερικανός πρέσβης υποστήριξε ότι η τοποθέτησή του απηχούσε την θέση και τις οδηγίες του Λευκού Οίκου, ενώ μιλώντας στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, ο κ. Γκρενέλ δήλωσε ότι δεν είναι οπαδός της «ομαδικής σκέψης» στην διπλωματία, καθώς, όπως είπε, έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά. «Αν κάποιος θέλει να αποτρέψει έναν πόλεμο, είναι καλύτερα να βασίζεται σε διπλωμάτες οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να γίνουν σκληροί. Το να είσαι διπλωμάτης σημαίνει για μένα να μιλάς ξεκάθαρα – και απέναντι στους φίλους», δήλωσε ο κ. Γκρενέλ και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί με τις γερμανικές εταιρίες οι οποίες θα εξακολουθήσουν την συνεργασία με το Ιράν, τόνισε ότι αυτή την ερώτηση θα πρέπει να την απαντήσει η γερμανική κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος