Ολλανδία: Αποκλειστική συνέντευξη με τον πρέσβη C.Veldkamp για τη νέα κυβέρνηση και την Ευρώπη

Toυ Πολυδεύκη Παπαδόπουλου

Πριν από μερικές μέρες η Ολλανδία απέκτησε μια νέα τετρακομματική κυβέρνηση, μετά από διαπραγματεύσεις περίπου 7 μηνών. O πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα κ. Caspar Veldkamp μιλά αποκλειστικά στην ΕΡΤ για τον σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης, καθώς και το ρόλο της Ολλανδίας στις ζυμώσεις για το μέλλον της ΕΕ και της ευρωζώνης.
Ολλανδία: Αποκλειστική συνέντευξη με τον πρέσβη C.Veldkamp για τη νέα κυβέρνηση και την Ευρώπη
Ο πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα Caspar Veldkamp

Ο κ. Caspar Veldkamp κατέλαβε το πρεσβευτικό πόστο της Αθήνας από τον Σεπτέμβριο του 2015. Προηγουμένως είχε τη θέση του πρέσβη στο Τελ Αβίβ, ενώ στο παρελθόν κατείχε θέσεις σχετικές με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και την ΝΑ Ευρώπη στο ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών. Στη δε νεότητά του υπηρέτησε τη θητεία του στο ναυτικό της Ολλανδίας, κάτι που τον βοηθά να καταλαβαίνει καλύτερα, όπως δηλώνει, την κατάσταση που διαμορφώνεται ανάμεσα στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα τουρκικά παράλια…

Ποια είναι η καινούργια τετρακομματική κυβέρνηση την οποία απέκτησε η Ολλανδία πριν από μερικές μέρες, μετά από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων;

Στη Ολλανδία έχουμε πάντα κυβερνήσεις συνασπισμού. Είναι η τρίτη αυτού του είδους κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μάρκ Ρούτε. Αυτή τη φορά το κεντροδεξιό κόμμα του ηγείται ενός συνασπισμού με δύο άλλα κεντρώα κόμματα και ένα χριστιανικό κόμμα. Το Eργατικό Kόμμα αποχώρησε από την κυβέρνηση. Υπήρξε, επίσης, σημαντική ανανέωση σε επίπεδο υπουργών, αρκετοί εκ των οποίων είναι πρόσωπα που προέρχονται εκτός κοινοβουλίου, από την κοινωνία.

Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης διαρκούν, παραδοσιακά, επί μακρόν στην Ολλανδία. Ωστόσο, τη φορά αυτή κράτησαν 208 μέρες, διάστημα που αποτελεί ρεκόρ!

Ο λόγος που διαρκούν αρκετό καιρό αυτές οι διαπραγματεύσεις στο ολλανδικό πολιτικό σύστημα  είναι η σύναψη κάθε φορά μιας αναλυτικής συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που πρόκειται να συνεργαστούν. Είναι σα να συντάσσουμε το δικό μας Μνημόνιο! Αυτή περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν μέσα στην τετραετία που θα ακολουθήσει, κάτι που παίρνει χρόνο να επιτευχθεί, ειδικά όταν γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθονται τέσσερεις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις.

Είναι γεγονός ότι τη φορά αυτή οι σχετικές συζητήσεις διήρκησαν ακόμη περισσότερο από το συνηθισμένο. Και τούτο λόγω του γεγονότος ότι ο Μάρκ Ρούτε ήθελε αρχικά να συμπεριλάβει στην κυβερνητική συμμαχία τους Πράσινους, που ήταν ένα από κόμματα με άνοδο στις τελευταίες εκλογές. Ωστόσο, οι σχετικές διαπραγματεύσεις, αν και κράτησαν καιρό, δεν ευοδώθηκαν και έτσι ξεκίνησε ένας νέος κύκλος συζητήσεων για μια διαφορετική σύνθεση της κυβέρνησης.

Η ολλανδική οικονομία, ωστόσο, δεν έδειξε να επηρεάζεται από το γεγονός ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης πήρε περίπου 7 μήνες. Π.χ. με βάση τα τελευταία στοιχεία η ολλανδική ανάπτυξη θα κλείσει το 2017 με 3,3% και για τον επόμενο χρόνο θα τρέχει με 2,5%.  Tελικά, οι πολιτικές εξελίξεις δεν επηρεάζουν την οικονομία στην Ολλανδία;

Η απάντηση σ’ αυτό που λέτε είναι η ύπαρξη μιας δημόσιας διοίκησης, καλά οργανωμένης, η οποία λειτουργεί ασχέτως του ποια κυβέρνηση υπάρχει στη χώρα ή του χρόνου που παίρνει για να σχηματιστεί. Πέραν τούτου, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν την οικονομία και οι οποίες αρχίζουν τώρα να αποδίδουν καρπούς. Η καινούργια κυβέρνηση θα μπορεί να χτίσει πάνω σε αυτό.Ολλανδία: Αποκλειστική συνέντευξη με τον πρέσβη C.Veldkamp για τη νέα κυβέρνηση και την Ευρώπη

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει, πάντως, πλειοψηφία μόλις μιας έδρας, σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, στο οποίο υπάρχουν 13 κόμματα! Με τα δεδομένα αυτά η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβιώσει επί μια τετραετία;

Στην εποχή μας βλέπουμε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μεγαλύτερο πολιτικό κατακερματισμό απ’ ό,τι στο παρελθόν. Εμείς πάντα είχαμε πολλά κόμματα διότι δεν υπάρχει όριο για να μπει ένα κόμμα στη βουλή σε ένα αναλογικό σύστημα. Στην περίπτωση, μάλιστα, της χώρας μου, υπάρχει μια μακρά παράδοση συμβιβασμού και συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων, τουλάχιστον των περισσότερων. Με βάση αυτή την προϊστορία αναμένεται ορισμένα από τα μέτρα που θα αποφασιστούν να υποστηριχθούν και από μέρος της αντιπολίτευσης.

Ποιες ήταν συμφωνίες των κομμάτων σε κομβικά θέματα προκειμένου να σχηματιστεί η τετραμερής κυβέρνηση; Και κατ’ αρχήν σε εσωτερικά ζητήματα, όπως η φορολογία, τα κοινωνικά επιδόματα, η εκπαίδευση,  η διαχείριση του περιβάλλοντος κλπ.

Σε διάφορους τομείς αποφασίστηκε να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Ενδεικτικά θα αναφέρω δύο παραδείγματα. Η νέα κυβέρνηση έχει συμφωνηθεί να μεταρρυθμίσει συνολικά το φορολογικό σύστημα στη βάση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, καθότι η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος θα κάνει ευκολότερη και τελικά και πιο δίκαιη τη διακυβέρνηση της χώρας και της οικονομίας.

Επίσης, ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα για την Ολλανδία είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα για μια χώρα της οποίας μεγάλο μέρος βρίσκεται σε πιο χαμηλό επίπεδο. Έτσι, μια σημαντική προτεραιότητα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι ο προγραμματισμός έως το 2030 του κλεισίματος όλων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν άνθρακα. Επίσης, έχει αποφασιστεί όλα τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν, έως αυτή τη χρονολογία, να είναι μηδενικών ρύπων.

Ποιες είναι οι ανάλογες συμφωνίες του τετρακομματικού συνασπισμού αναφορικά με τα κρισιμότερα θέματα για το μέλλον και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Π.χ. τι θα υποστηρίξει η νέα ολλανδική κυβέρνηση σε σχέση με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα, την ασφάλεια και άμυνα της ΕΕ, τη οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης και την αντιμετώπιση του υψηλού χρέους χωρών μελών.

Θα επιλέξω τρεις από τους πιο σημαντικούς τομείς για την άσκηση κοινών πολιτικών: αυτόν που αφορά την άμυνα, το προσφυγικό/μεταναστευτικό και εκείνον σε σχέση με τη διαχείριση της ευρωζώνης.

Κατά πρώτον, θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία. Ο αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά 1,5 δις. Ευρώ ετησίως. Η Ολλανδία θα συνεχίσει να συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο: Στο Αφγανιστάν(ΝΑΤΟ), στο Μάλι(ΟΗΕ), σε αντιπειρατικές αποστολές κοντά στην ακτή της Σομαλίας και η συμμετοχή εκπαιδευτών και F 16 εναντίον του ISIS στο Ιράκ και στην Συρία.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, η Ολλανδία επιθυμεί να δει να συνάπτονται και να βελτιώνονται συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες της Μ. Ανατολής που συνορεύουν με τις περιοχές που υπάρχουν συγκρούσεις και στις οποίες καταφεύγουν αρχικά και διέρχονται οι πρόσφυγες. Και τέτοιες χώρες είναι π.χ. η Ιορδανία και ο Λίβανος, οι οποίες πρέπει να βοηθηθούν σοβαρά από την ΕΕ, με οικονομικά και άλλα μέσα. Η περίπτωση της Ελλάδας έχει επίσης υπογραμμιστεί στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα και έχει συμφωνηθεί η ενίσχυση των ελληνικών αρχών με προσωπικό και υλικό για τον έλεγχο των συνόρων και την διαχείριση των αιτούντων άσυλο.

Τέλος, αναφορικά με την Ευρωζώνη, η Ολλανδία θα υποστηρίξει τον μετασχηματισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Επίσης, θα επιδιώξουμε να εφαρμοστούν μια σειρά από πολιτικές οι οποίες έχουν ήδη αποφασιστεί σε σχέση με την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της ζώνης αλλά που δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως είναι η περίπτωση της Τραπεζικής Ένωσης. Από την άλλη, η Ολλανδία δεν θεωρεί ότι είναι χρήσιμη η δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη και δεν θα την υποστηρίξει. Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι δεν είναι ευνοϊκοί στην ιδέα δημιουργίας μιας «ένωσης  μεταβιβάσεων».

Πέραν τούτων, ο διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης έχει ανοίξει από διάφορες χώρες μέλη και ευρωπαϊκές δυνάμεις. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατατέθηκε, επίσης, το λεγόμενο «Θεματολόγιο των Ηγετών» από το Ντόναλντ Τουσκ, όπου περιγράφονται διαδικασίες, αλλά και στόχοι για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση. Η Ολλανδία που θα βρεθεί σ’ αυτή τη συζήτηση;

Σίγουρα βλέπουμε έναν νέο δυναμισμό στις συζητήσεις για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και το θέμα δεν τίθεται μόνον επισήμως στην ατζέντα των εταίρων μέσω του «Θεματολογίου των Ηγετών»· ακόμη περισσότερο, οι σχέσεις των χωρών μελών επηρεάζονται ήδη από τη διάθεση της Γαλλίας να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της, από το γεγονός ότι βρίσκεται υπό διαμόρφωση μια νέα γερμανική κυβέρνηση, καθώς και από την πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η επιλογή των Βρετανών για το Brexit.

Παράλληλα, ο παλιός διαχωρισμός αριστεράς-δεξιάς στην πολιτική ζωή της Ευρώπης μεταβάλλεται κι αυτός. Οι δε μεσαίες τάξεις στις χώρες μέλη αισθάνονται να απειλούνται από την παγκοσμιοποίηση, τη χρήση ρομπότ και αυτοματισμών στην εργασία, καθώς και τα μεταναστευτικά ρεύματα. Με όλα αυτά να συμβαίνουν ταυτόχρονα, οι πολιτικοί πρέπει να αναζητήσουν και να πετύχουν νέες ισορροπίες.

Η Ολλανδία θα μετέχει σ’ αυτές τις συζητήσεις και αναζητήσεις με δραστήριο τρόπο και πραγματισμό. Είμαστε μια χώρα που έχει κατορθώσει να μείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο, την ίδια ώρα που καταφέρνει να διατηρεί την κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό της. Θεωρούμε ότι μια τέτοια ισορροπία είναι εφικτή, με έξυπνες πολιτικές, επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η καινούργια «Ατζέντα των ηγετών»  (Leaders’ agenda) είναι σύμφωνη με τις απόψεις μας: Να αφήσουμε την ΕΕ να επικεντρωθεί σε θέματα που έχουν σημασία για τους πολίτες και να εργάζεται προς την επίτευξη λύσεων με συγκεκριμένο τρόπο βήμα προς βήμα.

Η Ολλανδία θα διεκδικήσει μια από τις υψηλές θέσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ μετά την αποχώρηση του κ. Γερούν Ντάιζεμπλουμ από την προεδρία του Eurogroup;

Θα βρίσκετε πάντα Ολλανδούς σε σημαντικές θέσεις διεθνών οργανισμών και θεσμών. Π.χ. ο σημερινός πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Φράνς Τίτερμανς είναι ένας πρώην δικός μου συνάδελφος… Έχουμε τη νοοτροπία να μεσολαβούμε ενεργά μεταξύ διαφορετικών πλευρών για την επίτευξη συμφωνιών. Ίσως αυτό να προέρχεται και από το γεγονός ότι στην πατρίδα μας ήμασταν πάντα υποχρεωμένοι να χτίζουμε γέφυρες, μια και τη γη διασχίζουν παντού ποτάμια και κανάλια… Το ίδιο κάνουμε και σε επίπεδο διπλωματίας και διεθνούς σκηνής.

Ποιο είναι το σημερινό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ολλανδίας και Ελλάδας; Υπάρχουν τομείς όπου η συνεργασία των δύο χωρών θα μπορούσε να βελτιωθεί;

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καλές. Ξέρετε, εμείς οι Ολλανδοί δεν καταναλώνουμε πολύ χρόνο σε πρωτόκολλα και τελετές, αλλά εργαζόμαστε πάνω σε συγκεκριμένα σχέδια συνεργασίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ας πούμε ο «Πορτοκαλεώνας», δηλαδή η «θερμοκοιτίδα» για την υποβοήθηση έναρξης νέων επιχειρήσεων, την οποία ίδρυσε τα προηγούμενα χρόνια η Ολλανδική Πρεσβεία εδώ στην Αθήνα.

Ολλανδία: Αποκλειστική συνέντευξη με τον πρέσβη C.Veldkamp για τη νέα κυβέρνηση και την ΕυρώπηΠρόκειται για μια δομή που διαθέτει ένα χώρο σε  νέους Έλληνες που θέλουν να ασχοληθούν με επιχειρήσεις και η οποία, επιπλέον τους παρέχει τεχνογνωσία και πληροφορίες για να βρουν χρηματοδότηση. Η όλη ιδέα είναι να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μέσω ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Στις 23 Νοεμβρίου το Orange Grove διοργανώνει τον επόμενο διαγωνισμό παρουσίασης νεοφυών επιχειρήσεων με έπαθλο 15.000 Ευρώ. Και θέλουμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά τη νέα γενιά Ελλήνων.

Από την άλλη, μεγάλες ολλανδικές επιχειρήσεις είναι παρούσες στην Ελλάδα από χρόνια, αλλά ελπίζω να δούμε να έρχονται και περισσότερες επενδύσεις. Η Ελλάδα πρέπει, βέβαια, να κάνει την οικονομία της πιο ελκυστική για ξένες επενδύσεις, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, σταθεροποιώντας το φορολογικό σύστημα και αποκτώντας ένα πιο αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα.

Ποια θα είναι η θέση της Ολλανδίας όταν θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση, την ερχόμενη άνοιξη, για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;

Τον περασμένο Ιούνιο το Εurogroup συγκεκριμενοποίησε τα μέτρα για την «ανακούφιση» του ελληνικού χρέους. Από αυτά τα μέτρα, εκείνα που αφορούν μια βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση έχουν ήδη εφαρμοστεί. Και θα ακολουθήσουν περισσότερα, σχετιζόμενα με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος από την Ελλάδα τον ερχόμενο Αύγουστο. Πριν από αυτό θα επεξεργαστούμε έναν μηχανισμό που προτάθηκε από την Γαλλία και συνδέει ελάφρυνση του χρέους με ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Όμως η πραγματική συζήτηση δεν θα ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι. Παρεμπιπτόντως η εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας είναι ήδη χαμηλότερη από αυτήν της Ιρλανδίας.

Η  οικονομία της Ελλάδας γυρίζει σελίδα και το κλειδί της επιτυχίας είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Εκείνο που χρειάζεται είναι να βλέπει κανείς να έχουν τη λεγόμενη «ιδιοκτησία» του μεταρρυθμιστικού προγράμματος δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας.  Μόνον αν υφίσταται ενότητα δυνάμεων μπορεί να υπάρξει υπέρβαση μιας τέτοιας κρίσης.

Και η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση της. Είναι μια ιδιαίτερα όμορφη χώρα, γεμάτη ταλέντα και δημιουργικότητα, που δεν μπορούν πλέον να σπαταλούνται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος