Ολλανδία: Εκλογές “στοίχημα” για την Ευρώπη χωρίς πιθανότητα πλειοψηφίας (video)

Στη σκιά της διαμάχης με την Τουρκία, ανοίγουν οι κάλπες στην Ολλανδία, ενώ η μάχη των παραδοσιακών κομμάτων με τον λαϊκιστή Γκερτ Βίλντερς, έχει προσδώσει στις εκλογές διαστάσεις “μεγάλου στοιχήματος” για όλη την Ευρώπη. Από εγγύηση σταθερότητας για πολλά χρόνια, η Ολλανδία δέχεται προειδοποιήσεις από αναλυτές και επενδυτές που δίνουν τριπλάσιες πιθανότητες από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο “να βγει από το ευρώ”. Από τα 14 νέα κόμματα, τα 6 εστιάζουν στα δικαιώματα των μεταναστών, ενώ το 17% των ψηφοφόρων, περίπου 440.000 είναι τουρκικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα τρία κόμματα που προηγούνται συγκεντρώνουν μόλις το 40%, ενώ στις εκλογές πριν από μόλις τέσσερα χρόνια εξασφάλιζαν το 60%.

Η προεκλογική αυλαία κλείνει με τηλεμαχία, πιο διευρυμένη από την χθεσινή μονομαχία του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Ρούτε με τον ακροδεξιό Βίλντερς, οι οποίοι “παρά τη δηλητηριώδη ατμόσφαιρα”, συμφώνησαν σε σκληρή γραμμή έναντι της Τουρκίας.

Δηλώνοντας θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ και με εξαγγελίες όπως “μετά το Brexit, το Nexit, απαγόρευση σε Κοράνι και τεμένη, αλλά και κλειστά σύνορα”,  ο “δεξιός λαϊκιστής Γκερτ Βίλντερς και το κόμμα του PVV επωφελούνται  από την ανοικτή αντιπαράθεση με την Τουρκία, προκαλώντας  μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες, που δίνουν μάχη για να διασωθεί η ενότητα των «27».

Οι δημοσκόποι παραπέμπουν στην επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί μαζικά το λεγόμενο φαινόμενο της «κρυφής ψήφου», από πιθανούς ψηφοφόρους του ακροδεξιού PVV, οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να ψηφίσουν Βίλντερς αλλά δεν το εκφράζουν.

Η διπλωματική κόντρα Τουρκίας-Ολλανδίας, φαίνεται ότι έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, να δείξει “ηγετικό ανάστημα” ανεβάζοντας την δημοτικότητά του.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τουλάχιστον πέντε κόμματα να παίρνουν ποσοστά μεταξύ 10% και 20% και προβλέπουν ότι ο νικητής δεν θα έχει πιθανότητα κυβερνητικής πλειοψηφίας.

  • Το κεντροδεξιό VVD του επί δεύτερη θητεία πρωθυπουργού Ρούτε φαίνεται να έχει ισχνό προβάδισμα
  • Το ακροδεξιό PVV του Βίλντερς  βρίσκεται στη δεύτερη θέση με πολύ χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με μερικούς μήνες νωρίτερα
  • Στην τρίτη θέση ακολουθεί το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA), οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που θα επιχειρήσει ο Μ. Ρούτε
  • Στα αριστερά του πολιτικού φάσματος είναι οι ραγδαία ανερχόμενοι GroenLinks (Πράσινοι) με επικεφαλής τον 30χρονο Τζέσε Κλάβερ του οποίου οι γονείς κατάγονται από το Μαρόκο και την Ινδονησία
  • Στην πέμπτη θέση βρίσκονται οι ριζοσπάστες Σοσιαλιστές (SP) που όμως δεν χαρακτηρίζονται από κάποια ιδιαίτερη δυναμική
  • Ως οι μεγάλοι χαμένοι, με απώλειες εδρών ως 70% αναμένονται οι Εργατικοί (PvdA, Σοσιαλδημοκράτες) που στήριξαν την κυβέρνηση Ρούτε  και επεδίωξαν αγαστή συνεργασία με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σημειώνεται ωστόσο πως τα ποσοστά των αναποφάσιστων εξακολουθούν να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα (3/4 των ψηφοφόρων σύμφωνα με την I&O Research), κάνοντας κάθε πρόβλεψη για το ακριβές αποτέλεσμα παρακινδυνευμένη.

Οι εκλογές στην Ολλανδία είναι το πρελούδιο για μια σούπερ-εκλογική χρονιά στην Ευρώπη, επισημαίνει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Welt, τονίζοντας:

“Στην ΕΕ όλοι φοβούνται το αποτέλεσμα ντόμινο. Αν ο λαϊκιστής Βίλντερς κερδίζει τις περισσότερες ψήφους σε μια χώρα που είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ, η πιθανότητα η Μαρίν Λεπέν να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας είναι λιγότερο τρομακτική”, σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1,Αποστολή:Γιώργος Συριόπουλος/Ρεπορτάζ: Ρένα Δημητρίου, Welt, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος