Το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) προέκυψε ως η ισχυρότερη δύναμη στις περιφερειακές εκλογές στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση του 93% των ψήφων, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί το τηλεοπτικό δίκτυο TV NOS ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε χάνει την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων το FvD θα έχει 10 έδρες στη Γερουσία με το VVD του Ρούτε να καταφέρνει να εξασφαλίζει 12. Συνολικά ο κυβερνητικός συνασπισμός πέφτει στις 31 έδρες από 38 που είχε μέχρι τώρα, σε σύνολο 75 που διαθέτει το σώμα.

Μέχρι τώρα το FvD είχε δύο έδρες στην κάτω βουλή, αλλά καμία στη Γερουσία. Κατάφερε μάλιστα να πάρει ψήφους και από το άλλο κόμμα της ακροδεξιάς, το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Χερτ Βίλντερς, το οποίο στη νέα Γερουσία θα διαθέτει 6 έδρες, από 9 που είχε.

«Η αλαζονεία και η ηλιθιότητα» των κυβερνώντων κομμάτων «τιμωρήθηκαν»

Αυτό δήλωσε ο Τιερί Μποντέ, επικεφαλής του FvD απευθυνόμενος στους υποστηρικτές μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Ο 36χρονος πολιτικός έχει γίνει γνωστός εξαιτίας των αμφιλεγόμενων δηλώσεών του, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, την ισότητα των δύο φύλων, αλλά και την οικολογική μετάβαση, η οποία «δεν βοηθά καθόλου τον πλανήτη και κοστίζει πάρα πολλά χρήματα». Έχει μεταξύ άλλων υποστηρίξει πως «οι γυναίκες είναι λιγότερο φιλόδοξες» και «διακρίνονται λιγότερο επαγγελματικά».

«Στεκόμαστε στα συντρίμμια αυτού που κάποτε ήταν ο πιο όμορφος πολιτισμός στον κόσμο», επεσήμανε ο Μποντέ. «Οι διαδοχικές κυβερνήσεις Ρούτε άφησαν τα σύνορα ορθάνοικτα και έσπαγαν συνεχώς τα ρεκόρ μετανάστευσης, αφήνοντας να μπουν (στην Ολλανδία) χιλιάδες άνθρωποι με εντελώς διαφορετικούς πολιτισμούς από τον δικό μας», τόνισε.

«Το είδαμε τη Δευτέρα στην Ουτρέχτη, βιαστές και κλέφτες είναι ελεύθεροι. Είναι ντροπή», υπογράμμισε ο Μποντέ, αναφερόμενος στον δράστη της επίθεσης σε τραμ της Ουτρέχτης.

Εξάλλου ο Μποντέ, ένας αυτοαποκαλούμενος διανοούμενος, έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν την αποχώρηση της Ολλανδίας από την ΕΕ.

«’Ατυπο δημοψήφισμα για την πολιτική του Μαρκ Ρούτε»

Ο Μαρκ Ρούτε βρίσκεται στην εξουσία εδώ και οκτώ χρόνια. Προβλέπεται να έχει μέλλον στις Βρυξέλλες, αφού διαδραμάτισε ρόλο- κλειδί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit μεταξύ της ΕΕ και του Λονδίνου. Όμως πλέον είναι ευάλωτος στο εσωτερικό, καθώς πλέον είναι αναγκασμένος να στηρίζεται σε άλλα κόμματα εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Πρέπει να συζητήσουμε με άλλα κόμματα το επόμενο διάστημα προκειμένου να καταφέρουμε να συνεχίσουμε να κυβερνάμε σωστά τη χώρα», πρόσθεσε ο Ρούτε.

Οι περιφερειακές εκλογές στην Ολλανδία χαρακτηρίστηκαν από πολλούς άτυπο δημοψήφισμα για την πολιτική του Μαρκ Ρούτε, με την ακροδεξιά να στέκεται στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Αναμφίβολα έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε στο τέλος της από την επίθεση της Δευτέρας στην Ουτρέχτη, με τρεις νεκρούς, για την οποία συνελήφθη ένας ύποπτος γεννημένος στην Τουρκία.

Ο ένοπλος της Ουτρέχτης είχε τρομοκρατική πρόθεση

Η εισαγγελία ανέφερε πως πιστεύει ότι ο ύποπτος, ο 37χρονος Γκοκμέν Τανίς που έχει γεννηθεί στην Τουρκία, ενήργησε μόνος στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην Ουτρέχτη, όμως η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη. «Ερευνούμε αν ο ύποπτος ενήργησε μόνο από τρομοκρατικό κίνητρο ή αν οι πράξεις του ήταν αποτέλεσμα προσωπικών προβλημάτων σε συνδυασμό με εξτρεμιστική ιδεολογία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Ο Τανίς αναμένεται να οδηγηθεί αύριο ενώπιον δικαστή και θα υποβληθεί επίσης σε ψυχολογική εξέταση.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ, ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: