Νέα Σύνοδος στις 17-18 Μαρτίου για τις οριστικές αποφάσεις στο προσφυγικό (vid)

Σε νέα Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαρτίου παρέπεμψαν για τις τελικές αποφάσεις σε σχέση με το προσφυγικό οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες στο πλαίσιο της Σύνοδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Έπειτα από 17 ώρες διαπραγματεύσεων και ένα βέτο από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν οι 28 αποφάσισαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις επί ενός σχεδίου έξι σημείων, καθώς η Τουρκία έφερε νέες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη των συνομιλιών μέχρι τώρα τονίζοντας πως υπήρξε σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης και πως έγινε ένα βήμα μπροστά, καθώς η προσπάθεια εστιάστηκε στο «πως θα βρούμε ουσιαστική λύση για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία σε συνεργασία με την Τουρκία». Παράλληλα υπενθύμισε τη επικείμενη «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση της Τρίτης στη Σμύρνη, όπου θα ληφθεί απόφαση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας.

«Οι μέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη τελειώνουν», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ως αντιστάθμισμα οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στα αιτήματα της Τουρκίας όπως η επιτάχυνση στις διαδικασίες παροχής βίζα, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η πρόσθετη χρηματοδότηση στην Τουρκία εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε και αυτός την ικανοποίησή του λέγοντας ότι «υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής με την Τουρκία» και πως η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια σε κάθε επίπεδο και ανέφερε πως στόχος είναι η παύση της παράνομης μετανάστευσης και η διάλυση των δικτύων διακινητών. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η ομαλή λειτουργία στη ζώνη Σένγκεν θα επανέλθει ως το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε με έμφαση ότι τα 3 δισ. είναι σημαντική βοήθεια και πως χώρα του δεν είναι επαίτης καθως έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 10 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, συνεπώς έχει κάθε δικαίωμα να επιζητεί τη βοήθεια της ΕΕ. Τόνισε επίσης ότι αυτοί που ευθύνονται για την ανθρωπιστική τραγωδία θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Σημείωσε, τέλος, ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον επόμενο Ιούνιο, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις:

Πηγή ΕΡΤ, ΑΜΠΕ

Δηλώσεις Ν.Τούσκ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής

Δηλώσεις Α. Νταβούτογλου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής

Δηλώσεις Ζ.Κ.Γιουνκερ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος