Οριακή ευρωνίκη για το ντονέρ

Για τρεις ψήφους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν κατάφερε να εξοβελίσει τα φωσφορικά άλατα από το ντονέρ.

Το αποτέλεσμα ήταν οι πωλητές ντονέρ στην Ευρώπη να πετύχουν μια σημαντική, αν και οριακή, νίκη  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς οι ευρωβουλευτές δεν κατάφεραν να θέσουν “εκτός νόμου” ένα πρόσθετο που χρησιμοποιείται ευρέως για τη διατήρηση της γεύσης και της υγρασίας του κρέατος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να επιτραπεί η χρήση του φωσφορικού άλατος στο κατεψυγμένο κρέας κεμπάμπ, για να εναρμονιστεί με την τρέχουσα πρακτική. Αυτή η χημική ουσία θεωρητικά απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στο κεμπάμπ αλλά ο κανόνας σπανίως εφαρμόζεται.

Τα φωσφορικά άλατα επιτρέπονται σε ορισμένα είδη λουκάνικων. Φυσικές πηγές φωσφορικών αλάτων είναι ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως τα κρέατα, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές προσπάθησαν να μπλοκάρουν την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι τα πρόσθετα αυτά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και να προκαλούν βλάβες στα οστά. Επισήμαναν επίσης ότι δεν επιτρέπεται γενικά η χρήση τους σε κρέατα.

“Εκτός και αν αποδείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα πρόσθετα φωσφορικά άλατα δεν είναι επιβλαβή, η χρήση τους σε όλα τα τρόφιμα πρέπει να επανεξεταστεί αμέσως από την Επιτροπή”, τόνισε ο Μπαρτ Στάες, ο Βέλγος ευρωβουλευτής των Πρασίνων που εισηγήθηκε την απαγόρευση.

Οι ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισαν την πρόταση του συναδέλφου τους, με ψήφους 373 έναντι 272 κατά. Όμως για να μπλοκάρουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρειαζόταν η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 376 ψήφοι.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι αν απαγορευτεί η χρήση φωσφορικών αλάτων μπορεί να χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη – περισσότερες από τις μισές στη Γερμανία. Υποστηρίζει επίσης ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων σχεδιάζει να επανεκτιμήσει την ασφάλεια των φωσφορικών αλάτων μέχρι τα τέλη του 2018.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος