Νόμος του κράτους είναι από σήμερα στην Ουγγαρία η απαγόρευση στους άστεγους να κοιμούνται στους δρόμους. Οι επικρίσεις οξύνονται κατά της κυβέρνησης του Βίκτορ ‘Ορμπαν, ενώ οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποιούν ότι το απάνθρωπο μέτρο αφορά περισσότερους από 20.000 άστεγους. Την Κυριακή περίπου 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ουγγρικό κοινοβούλιο.

Ο νόμος εντάσσεται σε συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε τον Ιούνιο και εξουσιοδοτεί την αστυνομία να υποχρεώσει τους άστεγους να πηγαίνουν σε καταφύγια. Αν αρνηθούν τρεις φορές μέσα σε διάστημα 90 ημερών, η αστυνομία μπορεί να τους θέσει υπό κράτηση και να καταστρέψει τα υπάρχοντά τους.

Για δεκάδες θανάτους προειδοποιεί η ειδικός σε θέματα στέγασης αξιωματούχος του ΟΗΕ Λεϊλάνι Φαρχά, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.

Η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν υποστηρίζει πως ο νέος νόμος στοχεύει στο να προσφερθούν στους άστεγους κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και έχουν εξοικονομηθεί χρήματα για να τους βοηθήσουν.

Όμως ο Γκάμπορ Ιβάνι, ο οποίος ηγείται της οργάνωσης Oltalom (Καταφύγιο) που παρέχει 600 κλίνες σε άστεγους στη Βουδαπέστη, δήλωσε πως η κυβέρνηση αγνόησε τις φιλανθρωπικές οργανώσεις πριν υιοθετήσει τη νομοθεσία.

«Ο νόμος αυτός χρησιμεύει για να τρομάξει τους άστεγους ώστε να φύγουν από τους δρόμους», δήλωσε ο Ιβάνι. «Είναι φοβισμένοι και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο».

Οι άστεγοι είχαν σχεδόν εξαφανιστεί ο πρωί από τις υπόγειες διαβάσεις στο κέντρο της Βουδαπέστης.

Η κυβέρνηση λέει πως έχει διαθέσει για την περίθαλψη των αστέγων σχεδόν 9 δισεκατομμύρια φιορίνια (27,76 εκατομμύρια ευρώ) στον προϋπολογισμό της για το 2018, συν επιπλέον 300 εκατομμύρια φιορίνια για την επέκταση των καταφυγίων.

«Πιστεύουμε πως είναι ανάγκη να δώσουμε στους αστέγους επιπλέον βοήθεια και όχι επιπλέον δικαιώματα», δήλωσε το Σάββατο σε δημοσιογράφους ο υφυπουργός Μπενς Ρετβάρι, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο HirTv.

Μοιράσου το άρθρο: