Απορρίφθηκε η πρότασης μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού της χώρας Τερέζα Μέι κατά τη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Διακόσιοι βουλευτές ψήφισαν κατά της πρότασης μομφής εις βάρος της και 117 υπέρ της πρότασης μομφής.

Η Μέι παραμένει στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και στην ηγεσία της χώρας.  Xρειαζόταν μια απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των ψήφων προκειμένου να κερδίσει, ήτοι 159 ψήφους.

Η νίκη της σημαίνει ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και επί 12 μήνες δεν θα επιτρέπεται να αμφισβητηθεί η ηγεσία της.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στη Μέι δεν αλλάζει τίποτα στις ζωές των ανθρώπων και πρόσθεσε ότι τώρα η πρωθυπουργός πρέπει να φέρει την «κακή» συμφωνία για το Brexit πίσω στη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε το Κοινοβούλιο να επανακτήσει τον έλεγχο.

Βουλευτές των «Τόριζ» τονίζουν ότι ήταν πολύ καθαρό το αποτέλεσμα, ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθεί και ότι συσπειρώνονται πίσω από την πρωθυπουργό.

«Θα ακούσω τους συναδέλφους που ψήφισαν εναντίον μου» είπε η Τερέζα Μέι μετά το τέλος της ψηφοφορίας και έκανε λόγο για μια ανανεωμένη αποστολή για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, ενώ απηύθυνε έκκληση για ενότητα προς όλες τις πλευρές, τόσο στο εσωτερικό του κόμματός της όσο και στα άλλα κόμματα.

Πρόσθεσε επίσης πως όταν θα πάει αύριο Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο στις Βρυξέλλες θα ζητήσει διαβεβαιώσεις τόσο σε νομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο για τον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop, το θέμα των συνόρων Β. Ιρλανδίας-Ιρλανδίας).

Από την άλλη, ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τον δικό τους αγώνα.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι χάρηκε με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και ότι περιμένει να δει την Τερέζα Μέι αύριο Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών όπου κοινός στόχος πρέπει να είναι να αποφευχθεί η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Πηγή: ΕΡΤ1, Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Η Μέι ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές – Σε εξέλιξη η ψηφοφορία (video)

Μοιράσου το άρθρο: