ΠΓΔΜ: Στη Βουλή η πρόταση Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος

Στη Βουλή της πΓΔΜ  κατατίθεται το κείμενο της κυβέρνησης με το οποίο γίνεται επισήμως αίτημα για την έναρξη κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που απορρέει από την Συμφωνία των Πρεσπών. Το κείμενο υιοθέτησε αργά το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση της χώρας σε έκτακτη συνεδρίαση. Η όλη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες, καθώς η πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ περιλαμβάνει τέσσερις τροπολογίες, ενώ το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο πως δεν πρόκειται να ψηφίσει την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.

Bloomberg: Το Υπουργικό Συμβούλιο στην ΠΓΔΜ ενέκρινε την πρόταση

«Περιμένουμε από τους βουλευτές να διευκρινίσουν τις θέσεις τους», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων, Μίλε Μποσνιακόφσκι, σε δημοσιογράφους στα Σκόπια, όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη των 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές. Ο πρωθυπουργός  Ζόραν Ζάεφ αναζητεί τους βουλευτές που θα του εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία (2/3) απομακρύνοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών., σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Euractiv: Η απάντηση των Βρυξελλών στις επικρίσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ

“Η εμπειρία που έχει αποκομίσει η ΕΕ από προηγούμενες διευρύνσεις της έχει διδάξει ένα μάθημα: το μπλοκ δεν θα πρέπει να εισάγει υφιστάμενες διαμάχες όταν δέχεται να εντάξει ένα νέο μέλος, δήλωσε εκπρόσωπος της Ένωσης, αφού ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ κατηγόρησε τις Βρυξέλλες «για δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο EURACTIV ότι «εξαιτίας της εμπειρίας από προηγούμενες διευρύνσεις η ΕΕ αποφάσισε να μην εισάγει διαμάχες, αλλά να επιμένει οι διαμάχες να επιλύονται πριν από την ένταξη» της χώρας στο μπλοκ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης των Σκοπίων, Μίλε Μποσνιακόφσκι, οι αλλαγές στο προοίμιο του Συντάγματος προτείνονται έτσι ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με την κρίσιμη επιστολή η κυβέρνηση προτείνει την προσθήκη του γεωγραφικού προσδιορισμού «Βόρεια» στο όνομα της χώρας όπως αναφέρεται σήμερα σε όλο το κείμενο του Συντάγματος. Δηλαδή από «Δημοκρατία της Μακεδονίας», να αποκαλείται πλέον «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Παράλληλα, προτείνεται και η αλλαγή δύο άρθρων. Στο σημείο του προοιμίου όπου γίνεται λόγος για την πολιτειακή κατάσταση και τις νομικές παραδόσεις θα αναφέρονται συγκεκριμένα έγγραφα τα οποία υιοθετήθηκαν από την λεγόμενη Αντιφασιστική Συνέλευση για την Απελευθέρωση της «Μακεδονίας» το 1944, ανέφερε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση προτείνει αλλαγές προκειμένου να βελτιωθεί η αναφορά στην «εγγύηση των συνόρων» στο Άρθρο 3, κάτι που είχε αποτελέσει αντικείμενο συνταγματικής μεταρρύθμισης το 1992.

Η δεύτερη τροπολογία θα αφορά τα σύνορα, όπου θα υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Η τρίτη τροπολογία θα αφορά το άρθρο που σήμερα κάνει λόγο για φροντίδα για την “μακεδονική” μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για την διασπορά σε όλον τον κόσμο. Η τέταρτη τροπολογία θα αφορά το προοίμιο του συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της “Μακεδονίας”, από το 1944).

ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, Ibna

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος