Πηγές του ιταλικού υπουργείου οικονομικών αναφέρουν ότι επιτεύχθηκε «τεχνική συμφωνία» ανάμεσα στην κυβέρνηση Κόντε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συμφωνία, με δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας για το 2019 πιθανότατα στο 2,04% του ΑΕΠ, αναμένεται να επισημοποιηθεί, μετά το τελικό «πράσινο φως» των Βρυξελλών.

Το ιταλικό υπουργείο οικονομικών, πάντως, αναφέρει η «τελευταία λέξη», ανήκει στους Ευρωπαίους Επιτρόπους.

«Δουλεύω σκληρά, σχεδόν νύχτα-μέρα για να μην υπάρξουν κυρώσεις και στην Ιταλία επίσης», τόνισε χθες ο Ευρωπαϊος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

«Εργαζόμαστε ασταμάτητα και υπάρχει διάλογος ώστε η Ιταλία να κάνει τις πολιτικές που επιθυμεί, σεβόμενη παράλληλα τους κανόνες», πρόσθεσε, ενώ προειδοποίησε πάλι τη Γαλλία ότι αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της ΕΕ (3% του ΑΕΠ) στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, κάτι που όπως είπε, είναι ανεκτό, μόνο εάν είναι προσωρινό μέτρο και δεν συνεπάγεται πρόστιμα.

Όπως θυμίζει το Reuters, η Κομισιόν έχει απορρίψει τα δημοσιονομικά σχέδια της Ρώμης, λέγοντας ότι δεν θα μειώσει το μεγάλο δημόσιο χρέος της χώρας, όπως απαιτείται.

Αν όλα ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα, η Κομισιόν αναμένεται να μην ζητήσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας, για υπερβολικό έλλειμμα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: