Υπολογίζω σε «ένα ειλικρινές ποσοστό«, είπε σε συνέντευξή της η Γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη στην υποψηφιότητά της για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), το οποίο ξεκίνησε στην πόλη Εσσεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεσταφαλίας.

Από το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας θα κριθεί κατά την Deutsche Welle με πόση αυτοποπεποίθηση θα κατέλθει στις εθνικές εκλογές του 2017 για να διεκδικήσει και πάλι την καγκελαρία. Ας σημειωθεί ότι στο προηγούμενο συνέδριο η καγκελάριος Μέρκελ είχε εκλεγεί πρόεδρος με 97%.

Οι παρατηρητές αμφιβάλλουν όμως ότι η Μέρκελ θα καταφέρει να επανεκλεγεί με τόσο μεγάλο ποσοστό, ιδίως λόγω του προσφυγικού, το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει μείζον θέμα διαμάχης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Και τούτο διότι δεν είναι μόνον το αδελφό βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU) το οποίο ασκεί δριμύτατη κριτική στην πολιτική της στο θέμα αυτό, αλλά και διότι η βάση του κόμματος είναι διασπασμένη επ΄αυτού. Σε ορισμένες μαλιστα τοπικές συνδριάσεις του Χριστιανοδημοκρτικού κόμματος (CDU) την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν σύνεδροι οι οποίοι ζήτησαν ακόμα και την παραίτησή της λόγω της προσφυγικής της πολιτικής, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Το σχέδιο-πρόταση για τις προεκλογικές θέσεις του CDU θα συζητηθεί την Τετάρτη. Σε αυτό προτείνεται μια σαφής απόρριψη της αύξησης των φόρων και μια αυστηρότερη πολιτική ασύλου. Για το προσφυγικό δεν υιοθετήθηκε πάντως η πρόταση να απελαύνονται ακόμα και ασθενούντες πρόσφυγες , των οποίων η αίτηση για άσυλο απορρίπτεται, εντός ολίγων ημερών αλλά υιοθετήθηκε η πρόταση να απελαύνονται εντός εβδομάδων. Ο ίδιος o Γενικός Γραμματέας του κόμματος Πέτερ Τάουμπερ τάχθηκε μάλιστα υπέρ «του μέτρου» στο ζήτημα αυτό.

Στη συνέντευξή της στο στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεπτικό δίκτυο (ARD), η Γερμανίδα καγκελάριος επέκρινε μάλιστα το έλλειμμα αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το οποίο δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη: «Ολοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε μια καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Ολοι συμφωνούμε στην καταπολέμηση των αιτίων που προκαλούν την προσφυγιά. Στο θέμα όμως της κατανομής των προσφύγων υπάρχουν ακόμα μεγάλα προβλήματα και αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε η Μέρκελ, η οποία τάχθηκε υπέρ της υπομονής ως προς την αντμετώπισή του. Δεν είναι «το πρώτο θέμα για το οποίο πρέπει να εργαστεί η Ευρώπη περισσότερο από ένα χρόνο» για να το επιλύσει, είπε χαρακτηριστικά.

Η Μέρκελ υπογράμμισε επίσης στο δεύτερο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο (ZDF), ότι το κόμμα της θα πάει στις εκλογές χωρίς να ανακοινώσει εξαρχής ποιό κόμμα θα μπορούσε να είναι ο κυβερνητικός της εταίρος σε ενδεχόμενο μετεκλογικό συνασπισμό εφόσον τις κερδίσει. Ομως «το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποκλείουμε το Κόμμα Εναλακτική για την Γερμανία (AfD) και σε καμμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με την Αριστερά«, τόνισε.

Για το ενδεχόμεενο μετεκλογικού συνασπισμού με τους Πράσινους, η Μέρκελ είπε στο ZDF: «Γνωρίζετε ότι συζητάμε από το 2013 με τους Πράσινους, ο προεκλογικός αγώνας σχεδιάζεται έτσι ώστε να γίνουμε όσο το δυνατόν ισχυρότεροι, για να μην μπορεί να κυβερνήσει κανείς χωρίς εμάς.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: