Την ώρα που η Ισπανία θρηνεί 9 νεκρούς, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν πολλές ημέρες για να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στο τουριστικό θέρετρο του Αλγκάρβε στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ οι αρχές κινητοποιούν περισσότερους πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες. ‘Οπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης παίρνουν πλέον νερό «απ’όπου μπορούν», ακόμη και από ιδιωτικές πισίνες.

Κατά τη διάρκεια  συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την έδρα της Αρχής Πολιτικής Προστασίας στη Λισαβόνα, στις πρώτες του δηλώσεις σχετικά με την πυρκαγιά, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα επισήμανε ότι περισσότερες από 500 εστίες που εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έχουν σβηστεί, την ώρα που το κύμα καύσωνα συνεχίζει να πλήττει ολόκληρη τη χώρα.

«Ένα από τα πύρινα μέτωπα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις», τόνισε ο Κόστα. «Είναι μάταιο να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα τη σβήσουμε εντός των επόμενων ωρών».

Σύμφωνα με την Αρχή Πολιτικής Προστασίας, στην πληγείσα περιοχή εστάλησαν επιπλέον 120 πυροσβέστες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δυνάμεων που επιχειρούν στους 1.450 πυροσβέστες με τη συνδρομή 450 πυροσβεστικών οχημάτων. Περισσότερα από 12 αεροσκάφη παίρνουν μέρος στις προσπάθειες, μεταξύ αυτών τρία Καναντέρ.

Η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα δέχεται πιέσεις να δείξει στην πράξη ότι οι προσπάθειές της, με τη λήψη μέτρων όπως η πρόσληψη εκατοντάδων πυροσβεστών και η επιτήρηση των δασών από την αστυνομία, καρποφορούν προκειμένου να μην επαναληφθεί η τραγωδία του περασμένου έτους με τις καταστροφικές πυρκαγιές στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 114 άνθρωποι.

Προτεραιότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η απομάκρυνση των ανθρώπων από τις περιοχές που κινδυνεύουν.

Ωστόσο, οι πυροσβέστες ασκούν κριτική μιλώντας για έλλειψη οργάνωσης στις προσπάθειες. «Οι πυροσβέστες που έρχονται από πόλεις της Πορτογαλίας όπως η Λισαβόνα δεν γνωρίζουν τί να κάνουν» επισήμανε ο Ρούι Νούνες, 25 ετών, εθελοντήςαπό το Μονσίκε.

«Η έλλειψη προετοιμασίας και οργάνωσης συνέβαλαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς διότι οι πυροσβέστες από τις πόλεις γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν τα τροχαία δυστυχήματα και τις αστικές πυρκαγιές, όμως οι δασικές πυρκαγιές είναι πολύ διαφορετικές», εξήγησε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

Μοιράσου το άρθρο: