Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία ότι το σχέδιό της να αποχωρήσει με το Brexit από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ θα μπορούσε να σημαίνει την επιστροφή ενός «σκληρού συνόρου» στην ιρλανδική νήσο.

Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου θα έχει γεύμα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο Τουσκ δήλωσε ότι η χθεσινή πρόταση της ΕΕ να ενσωματωθεί η Βόρεια Ιρλανδία εντός «μιας κοινής ρυθμιστικής περιοχής» με την ΕΕ είναι η καλύτερη επιλογή για να αποφευχθούν οι συνοριακές προστριβές – αλλά ότι θα ρωτήσει το Λονδίνο εάν η Βρετανία έχει να προτείνει κάτι καλύτερο.

«Έως τώρα, κανείς δεν έχει σκεφθεί κάτι πιο φρόνιμο από αυτό», δήλωσε ο Τουσκ στην εκδήλωση της Business Europe. «Σε μερικές ώρες, θα ρωτήσω το Λονδίνο εάν η βρετανική κυβέρνηση έχει κάποια άλλη ιδέα που θα είναι εξίσου αποτελεσματική στο να αποτρέψει ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας».

Ο Τουσκ επιβεβαίωσε επίσης ότι θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα τις διαπραγματευτικές προτάσεις για μια μελλοντική εμπορική σχέση με τη Βρετανία. Αυτό θα γίνει μετά την ανακοίνωση των προτάσεων της Μέι, που είναι προγραμματισμένη για αύριο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο: