Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ζήτησε σήμερα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 8 Ιουνίου, με το αιτιολογικό ότι χρειάζεται να ισχυροποιήσει τη θέση της ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το «διαζύγιο» του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες. Ποια είναι όμως τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να προκηρυχθούν εκλογές;

Ο μηχανισμός για να προκηρύξει εκλογές μια κυβέρνηση στη Βρετανία είναι πιο περίπλοκος σε σχέση με το παρελθόν. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις μπορούσαν να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές όταν θεωρούσαν ότι έπρεπε να γίνει, ωστόσο ο νόμος που υπερψηφίστηκε το 2011, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον Καθορισμό της Θητείας του Κοινοβουλίου, ορίζει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια εκλογών, κάθε 5 χρόνια.

Βάσει του ισχύοντος νόμου, η πρόταση για τη διεξαγωγή μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης πριν από το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρέπει να εγκριθεί από τα 2/3 των 650 βουλευτών της Βουλής των Κοινοτήτων, περιλαμβανομένων των κενών εδρών. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται 434 ψήφους για να προκηρύξει επίσημα τις εκλογές.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα καταθέσει την πρόταση προς ψήφιση ενώπιον των βουλευτών την Τετάρτη. Εφόσον υπερψηφιστεί, το Κοινοβούλιο θα διαλυθεί 25 εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, ήτοι την 3η Μαΐου.

Οι Συντηρητικοί της Μέι έχουν 330 έδρες στο Κοινοβούλιο και το Εργατικό Κόμμα 229. Οι Εργατικοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ των εκλογών, επομένως ο συνδυασμός των εδρών των δύο κομμάτων, που αθροίζονται σε 559, θα είναι αρκετός για να εγκριθεί η πρόταση, εφόσον βέβαια όλοι οι βουλευτές και των δύο κομμάτων μείνουν πιστοί στη γραμμή των κομμάτων τους.

Η Μέι ελπίζει ότι θα κεφαλαιοποιήσει το σημαντικό προβάδισμα που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις: το Συντηρητικό Κόμμα προηγείται κατά περίπου 20 μονάδων των Εργατικών, ποσοστό που θεωρείται πολύ μεγάλο για κυβερνών κόμμα δύο χρόνια μετά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Όσον αφορά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, η Μέι συγκεντρώνει ποσοστό 50% ενώ ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν μόλις 14%, σύμφωνα με το ινστιτούτο YouGov.

Εξάλλου, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως η απότομη άνοδος που σημείωσε η στερλίνα μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από την Βρετανίδα πρωθυπουργό, έδειξε πως οι αγορές επιθυμούν μια ισχυρότερη συντηρητική κυβέρνηση που θα ηγηθεί των συνομιλιών για το Brexit.

Η στερλίνα ανήλθε σε υψηλό τετραμήνου έναντι του δολαρίου στη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγράψει μέσα σε μια μέρα τους τελευταίους τρεις μήνες, παρόλο που το βρετανικό νόμισμα εξακολουθεί να παραμένει σχεδόν 15% κάτω από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου με την επικράτηση του Brexit.

Ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε πτώση 2,5% στην μεγαλύτερη πτώση που κατέγραψε έπειτα από τις μέρες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ότι οι πρόωρες εκλογές μπορούν να δημιουργήσουν µεγαλύτερη αβεβαιότητα βραχυπρόθεσμα, αλλά θα δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια μετά την διεξαγωγή τους, αναφορικά με το τι επιθυμούν οι Βρετανοί πολίτες να επιτύχουν από τις συνομιλίες για το Brexit.

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: