“Προς την καταστροφή η Βρετανία” -Προειδοποιήσεις από ΔΝΤ, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Airbus

Η Βρετανία οδεύει προς “μη συντεταγμένη αποχώρηση” από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της και για την ευρωζώνη, προειδοποιούν θεσμοί και επιχειρήσεις, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 28 Ιουνίου. Με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι να αρνείται να δεχτεί την πρόταση των Βρυξελλών να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά, οι 27 προετοιμάζονται για το “χειρότερο αποτέλεσμα”, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η τελική συμφωνία για το Brexit βρίσκεται σε κίνδυνο όπως και η συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο ως το τέλος του 2020, ενώ o Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθαρίζει ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιήσει το “ιρλανδικό ζήτημα” για να αποκτήσει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, χωρίς πλήρη συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

“Καθώς το ρολόι για το Brexit χτυπάει, πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε πιθανότητα, ακόμη και το να μην έχουμε συμφωνία.”, προειδοποίησε μάλιστα από το βήμα του Κοινοβουλίου της Ιρλανδίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λαγκάρντ: Κίνδυνος για την ευρωζώνη

Η έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύεται σε έναν από τους κινδύνους για την ανάπτυξη στις χώρες της ευρωζώνης, προειδοποίησε  η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Κριστίν Λαγκάρντ.

Και αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ ετοιμάζεται να αναθεωρήσει ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των χωρών της ευρωζώνης , καθώς “η έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις του Λονδίνου και των Βρυξελλών ενδέχεται να οδηγήσουν σε σκληρό Brexit».

Γερμανικός Σύνδεσμος Βιομηχάνων: “Επειγόντως διόρθωση πορείας”

Για να αποφευχθεί  το λεγόμενο «σκληρό Brexit», η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, να διατηρήσει σε ισχύ την τελωνειακή ένωση, και να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία της EΕ για τη διευθέτηση μελλοντικών διενέξεων, τονίζει o BDI σε ανακοίνωση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

«Δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα και δέκα μήνες πριν από το Brexit, η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί ακόμα να κερδίσει χρόνο, στρατηγική που οδηγεί σε καταστροφή», εκτιμά ο Γιοάχιμ Λανγκ, ο Γενικός Διευθυντής του BDI .

Την “έξοδο κινδύνου” δείχνει και η Airbus, που απασχολεί 14.000 άτομα και “πρόσφερε στη Βρετανία, 100.000 θέσεις εργασίας” σύμφωνα με το BBC. Στην πιο αυστηρή προειδοποίησή της μέχρι σήμερα η Airbus αναφέρει ότι επανεξετάζει τις επενδύσεις της και ακόμη και την ίδια την παρουσία της στη χώρα.

ΠΗΓΗ:Guardian, Dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος