Πρωθυπουργός Ν. Ζηλανδίας: Να μην ακουστεί ξανά το όνομα του δολοφόνου

«Είναι  τρομοκράτης. Είναι εγκληματίας. Είναι εξτρεμιστής. ‘Oταν μιλάω για αυτόν, δεν θα έχει όνομα»,  διαμήνυσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν, εξηγώντας ότι ο Αυστραλός ακροδεξιός, δράστης της πολύνεκρης τρομοκρατικής ενέργειας στην πόλη Κράιστσερτς μεταξύ άλλων «επεδίωκε διασημότητα, για αυτόν τον λόγο».

Ντυμένη στα μαύρα η 38χρονη πρωθυπουργός, εκφώνησε τον αραβικό χαιρετισμό  «σαλάμ αλέικουμ» («ειρήνη σε σας») από το βήμα του Κοινοβουλίου. Την ίδια ώρα, δεκάδες συγγενείς των 50 θυμάτων της χειρότερης τρομοκρατικής ενέργειας που έχει γνωρίσει ποτέ η Νέα Ζηλανδία, βρίσκονται στη χώρα προετοιμάζοντας τις μουσουλμανικές τελετές ταφής, οι οποίες έχουν καθυστερήσει “λόγω δυσχέρειας στην αναγνώριση και ταυτοποίηση.” Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι έχει παραδώσει στις οικογένειες μόνο έξι σορούς από τα θύματα του μακελειού.

«Είμαστε ένα», οι άνθρωποι αυτοί «είμαστε εμείς», επανέλαβε η Αρντέρν, αναφερόμενη στα θύματα που ήταν κυρίως μετανάστες και πρόσφυγες από το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, την Ινδία, την Τουρκία, το Κουβέιτ, τη Σομαλία.

Άλλοι πενήντα άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, εκ των οποίων τριάντα νοσηλεύονται ακόμη στο νοσοκομείο της Κράιστσερτς. Εννέα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ένα παιδί τεσσάρων ετών διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Όκλαντ, σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Ο Αυστραλός δράστης, οπαδός της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, αναμετέδιδε την ώρα της πράξης του απευθείας μέσω ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, αφού έστειλε ρατσιστικό «μανιφέστο» σε 30 και πλέον παραλήπτες, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, εννέα λεπτά πριν από το μακελειό.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας εξήγγειλε αλλαγή της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, ειδικά την απαγόρευση των ημιαυτομάτων τουφεκιών εφόδου όπως αυτό που χρησιμοποίησε ο δράστης του μακελειού. Η κυβέρνησή της συμφώνησε επί της αρχής να καταρτιστεί νέα νομοθεσία, που σκοπεύει να παρουσιάσει την ερχόμενη Δευτέρα, 10 ημέρες μετά την επίθεση.

Κάποιοι άρχισαν εθελοντικά να παραδίδουν τα οικιακά τους όπλα, αναφέρουν δημοσιεύματα ενώ υπολογίζεται πως υπάρχουν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια πυροβόλα, ήτοι ένα ανά τρεις κατοίκους.

Ο Ερντογάν επικρίνεται

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας Ουίνστον Πήτερς διαμαρτυρήθηκε για πολιτικοποίηση της σφαγής επικρίνοντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος σε προεκλογική ομιλία του αναμετέδωσε το βίντεο που άφησε ο δράστης και αναφέρθηκε στην επίθεση, χαρακτηρίζοντας την  ένδειξη της “αυξανόμενης ισλαμοφοβίας που η Δύση αγνοεί”.

O αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζουν την επίσκεψή τους στη Νέα Ζηλανδία.

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας κινήθηκαν γρήγορα για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τη διάδοση του βίντεο , προειδοποιώντας ότι όποιος μοιράζεται το βίντεο, αντιμετωπίζεται με ποινική δίωξη, ενώ το Facebook απομάκρυνε τις εικόνες από εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες του.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ζήτησε να επιβληθούν περιορισμοί στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εκφράζοντας ανησυχία για τον «χωρίς περιορισμούς ρόλο» των τεχνολογιών πληροφορικής στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Στο μεταξύ, νεαρός 18 ετών βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες από το δικαστήριο της Κράιστσερτς, γιατί αναμετέδωσε το βίντεο που μετέδιδε απευθείας ο δράστης του μακελειού της Παρασκευής.

Το Facebook και άλλοι ιστότοποι έχουν δεχθεί επικρίσεις επειδή δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την απευθείας αναμετάδοση του μακελειού.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος