Την επομένη της ομιλίας του «αυτοεξόριστου» στις Βρυξέλλες, Κάρλες Πουιτζντεμόν, που περιστοιχισμένος από 200 Καταλανούς δημάρχους με «ράβδους οργής», κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσει το «πραξικόπημα» της Μαδρίτης, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι «πολιτική κρίση υπάρχει στην Ισπανία και όχι στο Βέλγιο», χαρακτηρίζοντας το ένταλμα σύλληψης κατά του Πουιτζντεμόν «υπόθεση της βελγικής δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης». Στο μεταξύ, η νέα γενική απεργία κατά του «ισπανικού ελέγχου» στην Καταλονία, απέκλεισε δρόμους ως τα γαλλικά σύνορα.

Μια αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας που εκτελούσε δρομολόγιο ανάμεσα στη Βαρκελώνη και τη Λυών (Γαλλία) αναγκάσθηκε να επιστρέψει στην αφετηρία της, ενώ οι απεργιακές κινητοποιήσεις προκάλεσαν χάος στον αυτοκινητόδρομο AP-7 κατά μήκος της ισπανικής ακτής στη Μεσόγειο και στον αυτοκινητόδρομο A-2 που συνδέει τη Βαρκελόνη με τη Μαδρίτη.

Η έκκληση για γενική απεργία έγινε από την αυτονομιστική διασυνδικαλιστική οργάνωση CSC σε διαμαρτυρία και για το διάταγμα της ισπανικής κυβέρνησης που χαλαρώνει τη διαδικασία για την αποχώρηση επιχειρήσεων από την Καταλονία.

Χθες, ο Κάρλες Πουιτζντεμόν, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης της ισπανικής δικαιοσύνης, κατήγγειλε «πραξικόπημα» αναφερόμενος στην αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας από τη Μαδρίτη.

Εάν οι Καταλανοί δώσουν και πάλι την πλειοψηφία στους αυτονομιστές στις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, «θα δεχθείτε το αποτέλεσμα της ψήφου των Καταλανών;», δήλωσε ο Πουιτζντεμόν κατά την ομιλία του ενώπιον διακοσίων αυτονομιστών καταλανών δημάρχων που μετακινήθηκαν μέχρι τις Βρυξέλλες για να τον υποστηρίξουν.

Δεν συμφωνούν σε ενιαίο μέτωπο τα αυτονομιστικά κόμματα

Το αυτονομιστικό στρατόπεδο, που ελπίζει να διατηρήσει την εξουσία μετά τις πρόωρες τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που επιβλήθηκαν από τη Μαδρίτη, δεν κατόρθωσε να συσπειρωθεί σε ενιαίο μέτωπο, όπως κάλεσε ο Πουιτζντεμόν.

Χθες το βράδυ η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), το ένα από τα τρία κόμματα του συνασπισμού που είχε την πλειοψηφία στο προηγούμενο τοπικό κοινοβούλιο μαζί με το PdeCAT (συντηρητικό) του Πουιτζντεμόν και την Υποψηφιότητα της Λαϊκής Ενότητας (CUP) της άκρας αριστεράς, απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκρότησης συνασπισμού.

Το 2015, στον συνασπισμού «Μαζί για το ναι» είχαν ενωθεί το PdeCAT και το ERC. Το CUP είχε κατεβεί μεμονωμένο.
Συνολικά, αυτά τα τρία κόμματα είχαν εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών, αλλά όχι και των ψήφων (72 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο για το 47,8% των ψήφων).

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν για μία ακόμη φορά διχοτόμηση των δυνάμεων υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας, καθώς μόνο το 15% των Καταλανών πιστεύει στις πιθανότητες απόσχισης της ισπανικής επαρχίας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Πουιτζντεμόν προς ΕΕ: «Θα συνεχίζετε να βοηθάτε τον Ραχόι σε αυτό το πραξικόπημα;»

Μοιράσου το άρθρο: