Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν  οι εντυπώσεις από τους υψηλούς τόνους  που επικράτησαν μετά την αναγνώριση από την Μπούντεσταγκ της γενοκτονίας των Αρμενίων ο Τούρκος πρωθυπουργός άλλαξε «χαβά» και από το «μέγα ιστορικό λάθος» περάσαμε στο «Η Τουρκία και η Γερμανία είναι «δύο σημαντικοί σύμμαχοι» και οι σχέσεις τους «δεν θα επιδεινωθούν ριζικά».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ  σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα προτού αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν υιοθέτησε μια διαλλακτικότερη στάση  αλλά  πρόσθεσε πως «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιδράσουμε, δεν θα πούμε τίποτε» .

Η Τουρκία αντέδρασε χθες οργισμένα μετά την έγκριση από το γερμανικό Κοινοβούλιο ενός ψηφίσματος με το οποίο αναγνωρίζεται η αρμενική γενοκτονία, ανακαλώντας τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο και απειλώντας με αντίποινα καταμεσής της μεταναστευτικής κρίσης.

«Το ψήφισμα αυτό θα επηρεάσει σοβαρά της τουρκο-γερμανικές σχέσεις», προειδοποίησε μετά την ψηφοφορία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επισκεπτόταν την Κένυα, λέγοντας ότι θα γίνουν «διαβήματα» μετά την επιστροφή του στην Τουρκία.

Επαναλαμβάνοντας πως η Τουρκία θεωρεί ότι το ψήφισμα αυτό είναι «άκυρο και κενό περιεχομένου», ο Γιλντιρίμ εκτίμησε πως «αυτή η απόφαση έπληξε σημαντικά τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι θα δοθούν οι «κατάλληλες απαντήσεις».

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Βερολίνο είναι κρίσιμης σημασίας για την εφαρμογή της αμφιλεγόμενης συμφωνίας Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μετανάστες, η οποία διέρχεται μια περιοχή αναταράξεων.

Η Γερμανία, διά του υπουργού της των Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προσπάθησε χθες να μετριάσει τις οργή του σημαντικού εταίρου της λέγοντας πως ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν «υπερβολικές αντιδράσεις» από την Άγκυρα.

Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπέρτ λέγοντας ότι  Οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις είναι αρκετά ισχυρές για να αντέξουν στην κρίση που προκλήθηκε ανάμεσα στις δύο χώρες εξαιτίας της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή.

«Μία τέτοια σχέση μπορεί και θα αντέξει στη διάσταση απόψεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στους ισχυρούς πολιτισμικούς και οικονομικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, στη συνεργασία τους στην προσφυγική κρίση, αλλά και στην πολυπληθή τουρκική κοινότητα των τριών εκατομμυρίων μελών που ζει στη Γερμανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Φωτο: EUROKINISSI

Σχετική είδηση: Σύννεφα στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας μετά την αναγνώριση από την Μπούντεσταγκ της γενοκτονίας των Αρμενίων

Μοιράσου το άρθρο: