Σε προσωρινά αποτελέσματα  καθώς «τίποτα δεν έχει κλείσει», αναφέρεται  ο Γενικός Γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Αντρέας Σόιερ, για τον σχηματισμό «μεγάλου» συνασπισμού (CDU/CSU-SPD).

Φρόντισε ωστόσο να υπογραμμίσει  ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων «είναι σε δράση, είναι στη διαδικασία» αναφερόμενος στην  ομάδα διερευνητικών συνομιλιών, η οποία διαπραγματεύεται με έναν στόχο, μία βούληση και σοβαρότητα, πρόσθεσε ο κ. Σόιερ.

«Εάν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) υποστηρίξει ξανά με αξιόπιστο τρόπο σοσιαλδημοκρατικές αρχές, τότε η Αριστερά είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε κυβέρνηση μαζί τους, εφόσον συμφωνούμε επί της ουσίας», είπε ο Μπερντ Ρίξινγκερ, συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), σε συνέντευξή του στην «Saarbruecker Zeitung».

Σύμφωνα πάντως με έγγραφο που επικαλείται ο όμιλος ΜΜΕ RedaktionsNetzwerk, οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι έχουν ήδη συμφωνήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την υποδοχή εξειδικευμένων μεταναστών και την διευκόλυνση της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας, προκειμένου η Γερμανία να καταστεί ελκυστικότερη για το διεθνές εργατικό δυναμικό υψηλών προσόντων.

 

Επιπλέον, έχει επιτευχθεί πρόοδος στους τομείς των δημοσιονομικών και του κλίματος, όπως και στην παροχή κινήτρων για την μετάβαση των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή, όμως διαπιστώνονται προβλήματα σε ό,τι αφορά την φορολογική πολιτική.

 

Με τη σειρά της  η εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση, αναφέρει ότι τα κόμματα έχουν ακόμη συμφωνήσει για την επένδυση 10-12 δισεκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία ενός δικτύου μεταφοράς δεδομένων υψηλής ταχύτητας, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2025, αλλά και για την διατήρηση των επενδύσεων σε ομοσπονδιακούς δρόμους, σιδηροδρόμους και υδάτινους δρόμους τουλάχιστον στο σημερινό επίπεδο. Τα κόμματα φέρονται μάλιστα να συμφώνησαν και να εμποδίσουν οποιονδήποτε περαιτέρω περιορισμό κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων.

Ο αντίλογος στις συνομιλίες που πρέπει να ολοκληρωθούν την Πέμπτη έρχεται απο τη νεολάια των σοσιαλιστών(SPD).

«Η φαντασία μου δεν φτάνει μέχρι την υποστήριξη ενός νέου μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Τα επιχειρήματα της νεολαίας του κόμματος εξακολουθούν να ισχύουν και υποστηρίζονται και από τη βάση του. Επομένως, πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι για συζήτηση η δυνατότητα της υποστήριξης κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών» είπε ο Κέβιν Κιούνερτ, πρόεδρος της νεολαίας του SPD, σε συνέντευξή του στο πρωινό μαγκαζίνο του πρώτου γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

Αλλαγές σε επίπεδο ηγεσίας  δρομολογούνται και στο στρατόπεδο των Γερμανών Πρασίνων μετά την ανακοίνωση των συμπροέδρων τους Τζεμ Έζντεμιρ και Σιμόνε Πέτερ να μην θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα στο έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την 26η και την 27η Ιανουαρίου στο Ανόβερο.

 

Μέχρι τώρα, φαβορί για την διαδοχή του κ. Έζντεμιρ θεωρείται ο υπουργός Περιβάλλοντος του Σλέσβιγκ-Χολστάιν Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο μοναδικός άνδρας υποψήφιος. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, υποψήφιες είναι η βουλευτής από το Βρανδεμβούργο Αναλένα Μπέρμποκ και η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στην Κάτω Σαξονία Άνια Πιλ.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον όχι μόνο στο ποιοι θα διαδεχθούν την σημερινή ηγεσία, αλλά και στον ρόλο που θα αναλάβουν οι Έζντεμιρ και Πέτερ την επόμενη μέρα. Η δεύτερη δεν θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής, αντιθέτως ο κ. Έζντεμιρ είναι σήμερα ο δημοφιλέστερος πολιτικός των Πρασίνων. Παρόλα αυτά, οι θέσεις των επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ήδη κατειλημμένες, από τον Άντον Χοφράιτερ και την Κάτριν Γκέρινγκ-Έκχαρτ, και ο σημερινός πρόεδρος είναι πιθανό να αναγκαστεί να αποσυρθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: