Για πρώτη φορά στην ιστορία της Σουηδίας πρωθυπουργός απομακρύνεται από το αξίωμα χάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης. Η ψηφοφορία σήμανε το τέλος του συνασπισμού μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, ωστόσο παραμένει ασαφής η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, ενώ ορατό κρίνεται το ενδεχόμενο νέων εκλογών

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, έχασε τη μάχη της εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, καθώς η κεντροδεξιά αντιπολίτευση και οι εθνικιστές ένωσαν τις δυνάμεις τους «για να τερματίσουν τέσσερα χρόνια σοσιαλδημοκρατικής κυριαρχίας.»

Οι ακροδεξιοί «Δημοκρατικοί της Σουηδίας» , που τάσσονται κατά της μετανάστευσης και κλείδωσαν 62 έδρες στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου, συντάχθηκαν με τη «Συμμαχία» και ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης του Λεβέν κατά την σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης.

Αβέβαιο παραμένει ωστόσο, αν οι ακροδεξιοί  θα υποστηρίξουν τη κεντροδεξιά που έλαβε τώρα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι ψηφοφόροι δεν έδωσαν σε κανένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές, με το κεντροαριστερό μπλοκ του Λεβέν να εξασφαλίζει 144 έδρες και προβάδισμα μιας έδρας  από τους κεντροδεξιούς αντιπάλους του, τη Συμμαχία.

Παρά το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία των Σουηδών Σοσιαλδημοκρατών, ο 61χρονος Λεβέν αρνήθηκε να παραιτηθεί, ζητώντας συνομιλίες για ευρεία κυβέρνηση που θα απέκλειε τους ακροδεξιούς.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: