Μόλις έξη ημέρες πριν το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ νέα παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα «του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ στους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα. Το στοίχημα για την κυβέρνηση παραμένει η συμμετοχή. Το παραδέχτηκε και ο Νικολά Ντιμτρόφ σε συνέντευξη του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Πάντως ο πρόεδρος Ιβανοφ επιμένει στην αρνητική στάση του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung  δηλώνει πως το  δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης.

Ερωτηθείς ειδικότερα για το ενδεχόμενο να αποτύχει τελικώς το δημοψήφισμα λόγω ισχνής συμμετοχής, ο Ν. Ντιμιτρόφ απάντησε: «Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή. Άλλωστε το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης. Στη συμφωνία μας με την Ελλάδα αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα. (Το δημοψήφισμα) έχει στόχο να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές», λέει χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Στην ερώτηση τι θα γίνει εάν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει  το 50% που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ απαντά ότι «η πρόκληση έγκειται στους ανακριβείς εκλογικούς καταλόγους. Επισήμως είναι καταγεγραμμένοι στη «Μακεδονία» περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Εκτιμούμε όμως ότι 300.000 με 400.000 εξ΄ αυτών δεν βρίσκονται στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι αναλόγως με την περιοχή, χρειαζόμαστε μια πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται». σχολίασε ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ.

ε ερώτηση σχετικά με τις αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε, ότι θα υπάρξουν τέσσερις τροπολογίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα συνταχθεί και ότι η ακριβής διατύπωσή τους θα αποφασιστεί από το κοινοβούλιο, καθώς θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το σύνταγμα διαδικασίες. Όπως ανέφερε, η πρώτη τροπολογία θα αφορά το νέο όνομα, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η δεύτερη θα αφορά τα σύνορα, όπου θα υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Η τρίτη τροπολογία θα αφορά το άρθρο που σήμερα κάνει λόγο για φροντίδα για την «μακεδονική» μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για την διασπορά σε όλον τον κόσμο. Η τέταρτη τροπολογία θα αφορά το προοίμιο του συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας», από το 1944).

Ρεπορτάζ: Νίκος Φραγκόπουλος
Πηγή: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: