Συνεχίζεται η οδύσσεια των προσφύγων στο πλοίο Lifeline

Δόθηκε το πρωί άδεια να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Μάλτας, αλλά όχι σε λιμάνι της χώρας, το πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Lifeline με 234 μετανάστες και πρόσφυγες που αναμένουν εδώ και έξι ημέρες να μεταφερθούν στην ξηρά. Τέλος στην “Οδύσσεια” προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, ο οποίος ωστόσο, σύμφωνα με διαρροές, αναμένει να δεχθεί και η Γερμανία να φιλοξενήσει μέρος των προσφύγων και μεταναστών που διέσωσε το Lifeline στα ανοικτά της Λιβύης.  Στο μεταξύ, η Ιταλία και η Γαλλία κατηγόρησαν το πλοίο Lifeline ότι “παίζει το παιγνίδι των διακινητών”.

Όπως ανέφερε η γερμανική ΜΚΟ Lifeline μέσω Twitter, «το πλοίο της έλαβε άδεια να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Μάλτας και να μπορέσει να βρει προστασία, δεδομένων των κακών καιρικών συνθηκών».

Με ανάρτηση στο Twitter, το πλήρωμα του σκάφους κατηγορεί τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ ότι είναι ο μόνος που αντιτίθεται στο να δεχθεί η Γερμανία ένα ποσοστό των 234 ανθρώπων που βρίσκονται στο πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης και τον αποκαλεί «Γερμανό Σαλβίνι».

“Πρέπει να αποφύγουμε αυτό το προηγούμενο, γιατί διαφορετικά θα πρέπει κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα να αντιμετωπίζουμε πλοία με πρόσφυγες που θα μεταφέρονται στη Γερμανία, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.”, απάντησε ο Ζέεχοφερ, ενώ η έκτακτη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων στο Βερολίνο κατέληξε σε αδιέξοδο.

Επί 4 ώρες Μέρκελ και Ζέεχοφερ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν με τον τελευταίο να επιμένει στις επαναπροωθήσεις και τα γερμανικά μέσα να γράφουν ακόμα και για διάλυση της κυβέρνησης.

Εκτός από τη Μάλτα και την Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ολλανδία δήλωσαν ότι θα δεχθούν έναν αριθμό μεταναστών από το Lifeline. Η σιωπηλή αυτή συμφωνία υποδηλώνει για ευρωπαίους αξιωματούχους ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στο ζήτημα της ανακατανομής. Για τη Ρώμη όμως αυτό δεν είναι αρκετό.

Παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ,  ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι η χώρα του θεωρεί ότι πρέπει να ξεπερασθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου διότι δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σημερινές απαιτήσεις. “Το κριτήριο της πρώτης χώρας εισόδου πρέπει να ξεπεραστεί. Αυτό το κριτήριο είναι ανεπαρκές για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η αρχή που πρέπει να εφαρμοστεί είναι άλλη. Το άτομο που αποβιβάζεται στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Μάλτα ή την Ισπανία αποβιβάζεται σε Ευρωπαϊκό έδαφος.», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ο Κόντε δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς θα επιτραπεί στο Lifeline να δέσει στη Μάλτα ούτε τον αριθμό των μεταναστών που θα αναλάβει η Ιταλία.

Η Γαλλία θα είναι η μία από τις έξι ευρωπαϊκές χώρες που θα υποδεχθούν μετανάστες, οι οποίοι επιβαίνουν στο πλοίο Lifeline, ανακοίνωσε  ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν επικρίνοντας , τη γερμανική ΜΚΟ Lifeline, που έχει ναυλώσει το πλοίο, ότι «ενήργησε καταστρατηγώντας όλους τους κανόνες και παραβιάζοντας (τις εντολές) της λιβυκής ακτοφυλακής», «εξυπηρετώντας τους διακινητές».

«Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η μόνη εντολή την οποία αρνήθηκε να υπακούσει το πλοίο είναι να παραδώσει αυτούς τους ανθρώπους στους υποτιθέμενους λιμενικούς της Λιβύης, διότι αυτό αντιβαίνει στην Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και αποτελεί εγκληματική πράξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Lifeline. Η υπακοή στην εντολή για αποβίβαση των ανθρώπων αυτών στην Τρίπολη της Λιβύης θα συνιστούσε παραβίαση «της αρχής της μη επαναπροώθησης», τονίζει η ΜΚΟ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:La Repubblica: «Μυστική συνομιλία» Κόντε-Μακρόν για το Lifeline

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος