Με τη βούληση να προβάλουν ενότητα απέναντι στις κρίσεις που συγκλονίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να αντιμετωπίσουν τα νέα πολιτικά δεδομένα στην Ουάσινγκτον συναντώνται αύριο Παρασκευή στη Μάλτα οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά την πρώτη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής μετά την ορκωμοσία Τραμπ. Μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Tο πρόγραμμα της συνόδου (σε ώρα Ελλάδας) έχει ως εξής:

10:00-10:40 Άφιξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων
11:00-13:30 1η συνεδρία εργασιών
13:45-14:00 Οικογενειακή φωτογραφία
14:45-16:30 Ανεπίσημο γεύμα
17:00-18:00 Συνεντεύξεις Τύπου
18:15-20:15 2η συνεδρία εργασιών

«Αποφασιστική η απάντηση της ΕΕ»

Κλονισμένοι από την προσφυγική κρίση και το Brexit, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ήθελαν να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής ροής στη Μεσόγειο και στην προετοιμασία της 60ής επετείου από την υπογραφή της ιδρυτικής Συνθήκης της Ρώμης.

Όμως, οι πολιτικές θέσεις που προβάλλει η νέα αμερικανική ηγεσία, που έχουν χαρακτηρισθεί «ανησυχητικές» από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είναι βέβαιο ότι θα ρίξουν τη σκιά τους στις εργασίες της άτυπης συνόδου κορυφής.

Ο Ντόναλντ Τουσκ παραδέχθηκε στο αυστηρό μήνυμά του της Τρίτης ότι η αλλαγή φρουράς στην Ουάσινγκτον «θέτει σε δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Εκτός της αβεβαιότητας για τη διαμόρφωση των διατλαντικών σχέσεων, η στάση της απόλυτης αυτοπεποίθησης της Κίνας, η επιθετική πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι συρράξεις, η τρομοκρατία, η αναρχία στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική και ο ρόλος του εξτρεμιστικού ισλάμ συνιστούν προβλήματα επαρκή για να καταστήσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης «απολύτως απρόβλεπτο», προειδοποιούσε στο μήνυμά του ο Ντόναλντ Τουσκ.

Η απάντηση της Ένωσης στις νέες διεθνείς ισορροπίες θα πρέπει να είναι αποφασιστική και έντονη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο μενού των συνομιλιών της Βαλέτα και το θέμα των προσφύγων και μεταναστών μετά το διάταγμα του Τραμπ που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ όλων των προσφύγων, αλλά και πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες.

«Συνομίλησα με πολλούς από τους Ευρωπαίους ομολόγους μου και συμμεριζόμαστε την ίδια άποψη: Δεν εγκρίνουμε το διάταγμα αυτό που αφορά επίσης Ευρωπαίους πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Σύμπραξη ΕΕ-Β. Αφρικής για τη μετανάστευση

Το θέμα της μετανάστευσης παραμένει οξύ, αφού, παρά τη μείωση προς την Ελλάδα λόγω της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η ροή από τη βόρεια Αφρική προς την Ιταλία αυξάνεται.

Αριθμός ρεκόρ ανθρώπων έκανε τον διάπλου της Μεσογείου το 2016, περισσότερα από 181.000 άτομα. Ρεκόρ κατέγραψαν επίσης και οι θάνατοι, περισσότεροι από 4.500, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Σε αναζήτηση νέων λύσεων, η προεδρία της Μάλτας θα ήθελε μία συμφωνία με τις χώρες της βόρειας Αφρικής κατά το πρότυπο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Όμως, το βασικό πρόβλημα παραμένει η εξαιρετικά ασταθής πολιτικά Λιβύη, με το 90% των ανθρώπων που κάνουν τον διάπλου της κεντρικής Μεσογείου να ξεκινούν από τη Λιβύη.«Απαιτείται επείγουσα και άμεση δραστηριοποίηση», σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Ωστόσο, την ανησυχία των ΜΚΟ και διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών έχουν προκαλέσει οι φήμες περί δημιουργίας ειδικών κέντρων εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, στα οποία θα γίνεται η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου. Συγκεκριμένα, βασικό πρόβλημα αποτελεί το καθεστώς λειτουργίας τέτοιων κέντρων.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες για να επιτρέψει στους ομολόγους της να μιλήσουν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27» και για τους εορτασμούς της 60ής επετείου της Συνθήκης της Ρώμης στις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα, η οποία αντιμετωπίζεται ως κατάλληλη ευκαιρία για την προβολή της «ενότητας» της Ευρώπης που είναι επείγουσα και επιτακτική όσο ποτέ.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: