Brexit: “Ναι” στη συμφωνία από τη βρετανική κυβέρνηση – Δηλώσεις Τουσκ την Πέμπτη (video)

Η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας πως είναι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε και χαρακτηρίζοντάς το ως ένα «αποφασιστικό βήμα» που βοηθά το Ηνωμένο Βασίλειο να προχωρήσει μπροστά.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία ανταποκρίνεται με επιτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Αυτή θα είναι μια απόφαση που θα τεθεί υπό εξαντλητικό έλεγχο, είπε τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να εξηγήσει τη συμφωνία με δήλωσή της στο κοινοβούλιο.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Λονδίνο Ευδοξία Λυμπέρη υπάρχουν αναφορές στους κόλπους της ομάδας για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης, μιας ομάδας που δημιουργήθηκε από τους σκληρούς υπέρμαχους του Brexit και στην οποία βρίσκεται και ο Μπόρις Τζόνσον, ότι υπάρχει μεγάλος θυμός γι’αυτή τη συμφωνία και ότι ήδη στέλνονται επιστολές για να καλέσουν σε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της Τερέζα Μέι.

Φαίνεται ότι το συμβούλιο ήταν ταραχώδες με την Τερέζα Μέι να λέει ότι πήρε μια δύσκολη και συλλογική απόφαση. Δεν μπήκε σε ψήφιση δηλαδή το προσχέδιο συμφωνίας, αλλά η απόφαση ελήφθη συλλογικά.

Σε ερώτηση αν οποιοδήποτε μέλος του υπουργικού συμβουλίου απείλησε να παραιτηθεί, αξιωματούχος της κυβέρνησης απάντησε: “Κανένας”.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα, το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ότι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να συνεχίσουν να ζουν όπου ζουν και τώρα στη Βρετανία. Επίσης η δικλείδα ασφαλείας στα ιρλανδικά σύνορα για την αποτροπή “σκληρών” συνόρων, προορίζεται να εφαρμοστεί μόνο προσωρινά.

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δήλωσε ότι «οι δυο αντιπροσωπείες – ευρωπαϊκή και βρετανική – εργάστηκαν εντατικά τις τελευταίες ημέρες και κατέληξαν σε συμφωνία για το Brexit», αλλά ακόμη δεν έχουμε κάποια οριστική εξέλιξη, αφού όλοι αναμένουν την επικύρωση αυτού του πλαισίου συμφωνίας τόσο από το Λονδίνο, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όσο και από τα 27 κράτη μέλη που ενημερώθηκαν σήμερα, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων.

Εάν αυτοί οι δυο σκόπελοι ξεπεραστούν χωρίς αλλαγές στο κείμενο που κατέληξαν οι διαπραγματευτές και περιλαμβάνει τη συμφωνία αποχώρησης και μια περιγραφή της μελλοντικής σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε αναμένεται να έχουμε μια ειδική -τυπικού χαρακτήρα- Σύνοδο Κορυφής αποκλειστικά για το Brexit, την Κυριακή στις 25 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Γιώργος Συριόπουλος.

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό, κρίσιμο βήμα για την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, λίγα λεπτά μετά το πράσινο φως της βρετανικής κυβέρνησης.

Σημείωσε ότι ο δρόμος για τη διασφάλιση μιας ήπιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, εξακολουθεί να είναι μακρύς και δυνητικά δύσκολος.

Ανέφερε ότι βρέθηκε μια λύση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Σε ερώτηση αν είναι εφικτές περαιτέρω διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία αυτή, ο ίδιος είπε ότι όλοι και στις δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Λίγο αργότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τουσκ θα συναντηθεί με τον Μισέλ Μπαρνιέ την Πέμπτη, στις 08.50 ώρα Ελλάδος.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να του πει ότι “αποφασιστική πρόοδος” επιτεύχθηκε στις συνομιλίες για το Brexit με τη Βρετανία, επιτρέποντας στον Τουσκ να συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για την έγκριση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ντόναλντ Τουσκ θα κάνει δηλώσεις αύριο Πέμπτη στις 09.10 ώρα Ελλάδας.

Σε tweet που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διεξαγάγει μια σύνοδο με τη Βρετανία.

«Μόλις έστειλα μια επιστολή με αυτήν την πρόταση… (επισημαίνοντας ότι) αποφασιστική πρόοδος καταγράφθηκε στις διαπραγματεύσεις για ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» έγραψε ο Γιούνκερ, κάνοντας λόγο για μια σύνοδο αυτόν τον μήνα.

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία για το Brexit.

«Είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε ότι προχωράμε προς μια δίκαιη συμφωνία που θα διασφαλίσει μια ομαλή αποχώρηση, περιλαμβανομένης της εγγύησης του μηχανισμού ασφαλείας (backstop, κατά την ορολογία που χρησιμοποιείται στις Βρυξέλλες) όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα ορόσημο προς μια αξιόπιστη και βιώσιμη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας».

Το σχέδιο συμφωνίας Brexit που ενέκρινε η βρετανική κυβέρνηση θα επιτρέψει στην Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρώντας παράλληλα μια στενή σχέση με το μπλοκ δήλωσε ο Γκι Φερχόφστατ.

«Ενώ ελπίζω μια μέρα το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει, στο µεταξύ αυτή η συμφωνία θα κάνει εφικτό ένα Brexit, διατηρώντας παράλληλα μια στενή σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και την αποφυγή σκληρών ιρλανδικών συνόρων», είπε με ανακοίνωσή του.

Τερματίζεται η εύκολη πρόσβαση της Βρετανίας στις αγορές της ΕΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα δίνει στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις χρηματαγορές του μπλοκ μετά το Brexit.

Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.

Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως αυτή έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.

«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογραμμίζει το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε τέτοια συμφωνία περιφρούρησης, που θα δει τη Βρετανία και την ΕΕ να εγκαθιδρύουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές του σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι μια περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.

Ν. Στέρτζον: “Κακό” για την Σκωτία το σχέδιο συμφωνίας

Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας Λονδίνου -Βρυξελλών για το Brexit είναι κακό για την οικονομία της Σκωτίας, προσθέτοντας ότι η έγκριση του σχεδίου αυτού θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

«Είναι προφανές ότι (η Μέι) µετά βίας μπορεί να ενώσει το υπουργικό της συμβούλιο για αυτή τη συμφωνία και επίσης είναι ολοένα και περισσότερο σαφές ότι θα παλέψει να κερδίσει την πλειοψηφία για αυτήν στο κοινοβούλιο», είπε με ανακοίνωσή της.

«Αν αυτή η συμφωνία απορριφθεί όντως από το κοινοβούλιο τότε η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διασφαλίσει μια καλύτερη», συμπλήρωσε η η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος