Τα πεπραγμένα της LafargeHolcim στη Συρία ερευνά η γαλλική δικαιοσύνη

Δικαστική έρευνα ξεκίνησε εις βάρος της LafargeHolcim για τις δραστηριότητές της στη Συρία. Η γαλλική δικαιοσύνη αποφάσισε, μετά από σειρά μηνύσεων από το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις ,  να ξεκινήσει έρευνα πριν 4 ημέρες  για τις δραστηριότητες στη Συρία της γαλλοελβετικής εταιρείας τσιμέντου και κατασκευών LafargeHolcim. Κατηγορείται ότι χρηματοδότησε ένοπλες οργανώσεις στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο χώρα, ανακοίνωσε μια δικαστική πηγή.

Η εταιρία  ελέγχεται  για τις κατηγορίες “της χρηματοδότησης τρομοκρατικής οργάνωσης” και “της έκθεσης σε κίνδυνο της ζωής άλλων”, διευκρίνισε η εισαγγελία του Παρισιού.

Σύμφωνα με το France Inter, στόχος είναι  να καθοριστεί η φύση των σχέσεων που είχε συνάψει η εταιρεία με πολλές οργανώσεις στη Συρία, μεταξύ αυτών και το Ισλαμικό Κράτος, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιό της στη Τζαλαμπίγια, παρά τον εμφύλιο πόλεμο. Τελικά οι τζιχαντιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το εργοστάσιο τον Σεπτέμβριο του 2014.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας υπέβαλε το φθινόπωρο πολλές μηνύσεις εις βάρος της LafargeHolcim, ενώ το ίδιο έχουν κάνει και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Sherpa, η οποία βασίστηκε σε μαρτυρίες πρώην εργαζόμενων στο εργοστάσιο.

Η Lafarge, η οποία συγχωνεύθηκε το 2015 με την ελβετική Holcim, παραδέχθηκε στις αρχές Μαρτίου ότι χρηματοδότησε “έμμεσα” το 2013 και το 2014 ένοπλες οργανώσεις στη Συρία, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιό της στη χώρα

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος