Για αρκετούς από τους συντοπίτες του, ο Τζιλμπέρτο Μπασκέρα, διευθυντής σε ένα μικρό τραπεζικό υποκατάστημα στο Φρίουλι της Ιταλίας αποτελεί μία εκδοχή ενός είδους σύγχρονου «Ρομπέν των Δασών».

Σύμφωνα και με δημοσίευμα της εφημερίδας «Corriere della Sera», μέσα σε διάστημα μιας επταετίας ο Μπασκέρα εξαφάνισε ένα εκατομμύριο ευρώ από τους λογαριασμούς των πλουσιότερων πελατών της τράπεζας, με σκοπό να τα διανείμει στους λογαριασμούς των πιο φτωχών αποταμιευτών της. Ωστόσο, οι «καλές προθέσεις» του πρώην επικεφαλής του υποκαταστήματος της Συνεργατικής Τράπεζας Πίστεως της Κάρνια και Τζεμονέζε στην κοινότητα Φόρνι της Σόπρα δεν ελήφθησαν υπόψη όσο εκείνος θα ήθελε, με αποτέλεσμα ο Μπασκέρα να απολυθεί καθώς ανακαλύφθηκε έλλειμμα σχεδόν ενός εκατ. ευρώ από λογαριασμούς πελατών.

Η εισαγγελία του Ούντινε απήγγειλε στον διευθυντή του υποκαταστήματος της τράπεζας κατηγορίες για υπεξαίρεση και απάτη, ενώ τελικά ο κατηγορούμενος ήρθε σε συμφωνία για την ποινή του, αποδεχόμενος δύο χρόνια με αναστολή. Μολονότι, τμήμα της συμφωνίας ήταν να κατασχεθεί η κατοικία του, ο Μπασκέρα δηλώνει πως δεν μετανιώνει για την πράξη του, ενώ υποστήριξε: «θα τους επέστρεφα όλα τα χρήματα».

Από το 2009 ο επικεφαλής του συγκεκριμένου υποκαταστήματος στο Φρίουλι της Ιταλίας αισθάνθηκε ότι έπρεπε να κάνει κάτι προκειμένου να διορθώσει τη «στρεβλή», κατά τη γνώμη του, «λειτουργία ενός συστήματος που εγκαταλείπει τους συνταξιούχους με την κατώτατη σύνταξη και τους νέους χωρίς πόρους».

«Το έκανε για να βοηθήσει κατόχους λογαριασμών, που αντιμετώπιζαν δυσκολίες ή που δεν είχαν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό», ανέφερε ο  δικηγόρος του Μπασκέρα, Ρομπέρτο Μέτε. «Ζει σε μια μικρή πόλη, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, το έκανε ως μία καλή πράξη», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος υποστήριξε: «Αφότου αποκαλύφθηκε η ιστορία, τηλεφώνησα προσωπικά σε όλους όσους είχα αφαιρέσει χρήματα για να τους εξηγήσω τα κίνητρά μου».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Corriere della Sera

Μοιράσου το άρθρο: